Pályázat

2023.12.14. 08:00

Nagy lehetőséget kaptak a kis közösségek a VEB 2023 évében

Több ezer nagyobb és közepes léptékű programot rendeztek meg azok, akik sikeresen pályáztak, hogy az EKF év részesei lehessenek.

Veol.hu

Az egész régió összefogott

Forrás: Facebook/Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa

A Veszprém–Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány kifejezetten a kisebb helyi kezdeményezesek megvalósítására négy, úgynevezett „Minipályázatot” írt ki. A nyertes pályázatokat teljesen új formában, közösségi döntéshozatallal választották ki a mintegy hatszáz beérkezett pályázatból. A december 7-i zsűritalálkozón a négy pályázati forduló legemlékezetesebb eseményeit elevenítették fel az egybegyűltek – tájékoztatott Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros.

Minipályázatok a régió kulturális életéért 
A Veszprém–Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány idei munkájának egyik leglátványosabb eleme a „Minipályázatok” lebonyolítása volt. A Közalapítvány a kulturális katalizátorként összehangolta a Minipályázatok részleteinek kidolgozását, a módszertantól a megvalósításon át egészen a pályázatok lezárásáig. Ebben az újszerű pályázati rendszerben Veszprém, illetve az EKF-együttműködési megállapodással rendelkező települések közösségei, kultúráért tevékenykedő civil szervezetei, önkormányzatai és gazdasági társaságok pályázhattak. Minden nyertes egységesen 350 ezer forint támogatást kapott az ötletének megvalósításához.  

A számok magukért beszélnek 
A négy pályázati fordulóban összesen 600 pályázat érkezett. A közösségi zsűrinek – bár közhelyesnek tűnik, de igaz – nagyon nehéz dolga volt minden egyes fordulóban. Az egésznapos döntéshozatal sokszor szívfájdító szelektálást jelentett. Végeredményben 240 nyertes pályázat részesült mindösszesen 84 millió Ft támogatásban. A győztesként kihirdetett pályázatok megvalósítása 101.032 ember életére volt közvetlen hatással, ennyien részesülhettek a pályázatból megvalósított ötletek nyomán keletkezett új kulturális kezdeményezésekből.  

2023. december 7-én a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban létrejött ActiCity közösségi térben zajlott zsűritalálkozó egyfajta programzáró eseményként is szolgált, ahol a résztvevők kötetlen formában felidézhették a fordulók során szerzett tapasztalatokat, élményeket. A jó hangulatú találkozó büfévacsorával és 19:00 órától a Hangvillában a Találkozások Zenevárosban program keretében Teho (Finnország) – Koncz Gergely és barátai (Magyarország) koncertjével zárult. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában