Ügyes szavalók

2023.12.14. 14:00

Petőfi-versek a Petőfi-házban

A legautentikusabb helyen, Petőfi Sándor egykori házában rendezte meg Pápa Város Önkormányzata az „Áldott legyen a láng, mely utamra rávilágított" – Reformkori utazás Petőfi városában című projekt keretében Petőfi-szavalóversenyét. A megmérettetésre általános és középiskolások jelentkezését egyaránt várták.

Haraszti Gábor

Kötelező és szabadon választott verset is elmondtak a diákok

Fotó: Haraszti Gábor

A diákoknak egy kötelező verset kellett előadniuk, ez minden kategóriában egy Pápán született Petőfi vers volt, majd pedig egy szabadon választott Petőfi-költemény előadása volt a feladatuk – írja a Pápai Médiacentrum. – A legifjabbak a Vándor dalok című vers első részét szavalták, a felsősök a Borozót adták elő, a középiskolások pedig a Tolvaj huszár című költeményt mondták el kötelező versként.

A szabadon választott költemények között megjelentek a poéta szerelmes versei, hazafiságát kifejező alkotásai és tájköltészeti művei. Az előadásokat háromtagú zsűri értékelte, az általános iskolások szavalatait Halászné Kapcsándi Szilvia, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek munkatársa, Őri Izabella, a Weöres Sándor Általános Iskola pedagógusa és Végh Zsolt színész, a Pegazus Színház egyik vezetője értékelte, a középiskolások versenyének zsűrijét pedig Hodásziné Pingitzer Andrea, a Türr István Gimnázium pedagógusa, Halászné Kapcsándi Szilvia és Végh Zsolt alkotta. 

Az általános iskolások versenyén az alsó tagozatosok közül a kategória győztese a Tarczy Lajos Általános Iskola diákja, Horváth Bendegúz lett. A felső tagozatosoknál meglepő eredmény született, a zsűri ugyanis három első helyezettet hirdetett ki: Süle Laurát (Türr István Gimnázium), Szakács Pankát (Tarczy Lajos Általános Iskola) és Kőhegyi Kamillát (Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola). A középiskolások versenyén az első helyezett Schuszter Dóra (Türr István Gimnázium) lett.

A szervezők valamennyi indulót ajándékkal lepték meg, a helyezetteket pedig értékes jutalomban részesítették. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában