A fény szobrásza

2023.12.01. 19:00

Üvegművészeti tárlat nyílt a veszprémi városházán

A Térspirál Európai Kortárs Üvegművészeti Múzeum vízióját mutatták be, valamint Bohus Zoltán, a fény szobrásza alkotásaiból rendezett üvegművészeti kamarakiállítás megnyitójára került sor csütörtökön a városháza aulájában.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos

Brányi Mária alpolgármester köszöntő beszédében elmondta, a kiállítás címe Víziók, ami azt sugallja, olyanok fogalmazták meg a kiállított anyagot, akiknek határozott elképzeléseik vannak arra, hogy hogyan kellene a jövő felé haladni. Szerinte ez Veszprémtől sem áll távol, hiszen évek óta folyamatos tervezés zajlik nemcsak az önkormányzatnál, hanem az intézményeknél is. Azt szeretnék, ha nemcsak a veszprémieket tudnák megszólítani, hanem mindenkit, aki ellátogat a városba. Ezen az úton már értek el eredményeket, elég csak arra gondolni, hogy idén Európa kulturális fővárosa Veszprém. 

– A kiállítás is szorosan kapcsolódik ehhez a jövőképhez, mert ha egy kicsit távolabbról nézzük városunkat és térségünket, itt vagyunk a szilikát völgyében – fogalmazott a városvezető. – Itt van a Pannon Egyetem a kiváló szilikát tanszékével, itt van a herendi porcelángyár, egykor Városlődön működött egy majolikaüzem, Ajkán pedig egy üveggyár. Ugyanakkor itt vannak az ötletekkel teli fiatalok. 

Bohus Eszter, a Bohus–Lugossy Alapítvány alapítója mutatta be a Térspirál Múzeum projektjét, és Bohus Zoltán iskolateremtő üvegszobrászművész nyolc különleges, belső fénnyel rendelkező fényszobrászati alkotását. Kiderült, a Bohus–Lugossy Alapítványt 2020-ban hozták létre azzal az elsődleges céllal, hogy Bohus Zoltán és felesége, Lugossy Mária nemzetközi hírű üvegszobrászművészek tárgyi, szellemi, oktatási és mentorálási hagyatékát nemzeti kulturális örökséggé formálják, és így örökíthessék tovább az általuk létrehozott különleges tudást és művészeti értékeket a jövő generációinak.

Elhangzott, Bohus Zoltán 1966-ban indította el az üvegszakot az egykori Iparművészeti Főiskola szilikát tanszékén. Szoros kapcsolatot ápolt a Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Karával, ahonnan sok támogatást kapott főiskolai, művészeti oktatási tevékenységének anyagismereti moduljaihoz. Bohus Zoltán és Lugossy Mária megteremtette a kortárs magyar üvegszobrászatot, innovatív technológiával készített formabontó alkotásaikat a legrangosabb magán- és közgyűjtemények őrzik világszerte. 

Bohus Eszter elmondta, az utóbbi évtizedekben a művészeti és műszaki, valamint szakmai képzés területei teljesen elváltak egymástól, ami a szakmai közélet töredezettségéhez vezetett.  

– Az országban elsősorban Veszprém vármegyében azonban még mindig megtalálható európai, sőt világszínvonalú szakmai múlt és tudás, melynek fenntartása, életben tartása első számú nemzeti érdek, már csak versenyképességi szempontból is. Az üveg fejlesztése – főleg az oktatás és a kutatás szempontjából – több más területre is közvetlen serkentő hatással lehet – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában