Advent

2023.12.09. 19:23

Zene szárnyán a várakozás időszakában

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program őszi, téli rendezvényeinek egyik kiemelt eseménye a Fructus Labiorum fesztivál, amely világhírű előadókkal, különleges hazai és nemzetközi produkciókkal hangolja a zenekedvelő közönséget az adventi várakozás időszakára és a karácsony szeretetteljes légkörére.

Szijártó János

Nagy Csaba lantművésszel találkozhatott a közönség a Szent Mihály Főszékesegyházban pénteken este Fotó: Szijártó János

 A három decemberi hétvégét felölelő koncertsorozat nem véletlenül kapta a Fructus Labiorum elnevezést. A szóösszetétel jelentése: „az ajak gyümölcse”, ami ebben az esetben az az énekszó, amely átszövi az eseményeket. A programsorozat alapvető célja, hogy a karácsonyi rohanásban segítsen lelassítani, hogy elmélyültebben adhasson mindenki teret szívében az ünnepi várakozásnak, és lelkileg felkészülten érkezzen meg a karácsonyi időszakba. 

Az első hétvégén a  Nigel Short vezette Tenebrae Choir adott koncertet a Szent Mihály Főszékesegyházban, majd a Budapest Bach Consort lépett fel. December 8-án, pénteken este Nagy Csaba lantművésszel találkozhatott a közönség a  Szent Mihály Főszékesegyházban. Nagy Csaba rendszeresen ad szóló és kamarazenei koncerteket Magyarországon, valamint külföldön. Szólistaként repertoárjában ritkán hallható, mára csaknem feledésbe merült reneszánsz és barokk művek szerepelnek, amelyeket korhű lantokon ad elő. A lantművész a középkori és reneszánsz zenét játszó Recercare Régizenei Műhely és a Veszprémi Régizenei Napok alapítója, 2017-ig művészeti vezetője. 2019-ig a Veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola gitártanára. Jelenleg a Csermák Antal Zeneiskolában tanít klasszikus gitárt és kamarazenét. 

Pénteken este Ottaviano Petrucciról szólt a koncert előtti bevezetőjében, aki 1507-ben Velencében adta ki Francesco Spinacino lanttabulatúrás könyvét. Mint elmondta, ez a könyv az első olyan nyomtatvány, amely szólóhangszerre írt műveket tartalmaz. Spinacino műveivel kezdődik a lantzene aranykora, amely aztán az egész XVI. század zenei világát beragyogja. Ebből a ragyogásból adott át a veszprémi közönségnek Nagy Csaba egy estére valót, az adventi várakozás jegyében. A futamok, harmóniák, dallamok lágyan áradtak szét a székesegyház meghitt csendjében, megidézve a közelgő karácsonyt a hallgatóság számára. A csodálatos koncert végén percekig zúgott a taps, ami azon túl, hogy a lantművész élményt nyújtó produkcióját méltatta, a Fructus Labiorum fesztivál alapvető céljának teljesülését is igazolta, ami a szervezők szándéka szerint a karácsonyra való lelki felkészülést hivatott segíteni.
A folytatásban december 16-án és 17-én a Tempvs Fvgit énekegyüttes lép fel Veszprémben, 17-én vasárnap pedig az Ausculta Énekegyüttes koncertje várja a zenekedvelő közönséget. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában