Pannon Várszínház

2024.01.10. 17:30

Felkerültek az európai fesztiváltérképre

Rendkívül gazdag esztendőt zárt a Pannon Várszínház. A nyári szezonban harmincnégy nagyszínházi előadással járták az országot, legnagyobb vállalkozásuk a 25. Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztivál volt. Vándorfi László igazgató a legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy rákerültek az európai fesztiváltérképre. Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programjai kapcsán pedig melengeti szívüket az érzés, hogy a város elismeri, amit tesznek.

Benkő Péter

Melengeti szívünket, hogy a város, ahol élünk, s annak vezetése elismeri, amit teszünk Fotó: Benkő Péter

– Tavalyi évünket alapvetően meghatározták az EKF-programsorozattal kapcsolatos teendőink. Számunkra 2023 rendkívül munkás, kimerítő esztendő volt – mondja el az igazgató. Kitűzött céljuk egyrészt a már létrehozott tendenciákat tovább éltetni, az újdonságokat városi tradícióvá tenni.

Vándorfi László az EKF-et különleges eseménynek tartja, annak ellenére, hogy tavalyi első ténykedésük Petőfi születésének 200. évfordulójához kötődött. – A költő halála előtt két héttel írt Karaffa drámatöredék befejezésére, sajátos feldolgozására írtunk ki pályázatot, melyre tíz nagyszerű kezdeményezés érkezett, ezek megjelentek az ezer példányban kiadott Karaffa – Petőfi-drámák című kötetben. A tíz darabból három előadás lett, ez szinte erőnket meghaladó vállalás. Az EKF nyitóünnepén mutattuk be Háy János Én vagyok én című játékát, ezt követte Szálinger Balázs Karaffa című drámája, amelyet felvettünk nagyszínházi programunkba. Büszkék vagyunk arra, hogy a március 15-i ünneppel kapcsolatban meghívást kaptunk Brüsszelből, hogy játsszuk el a művet, így a kulturális főváros bemutatkozott Európa közigazgatási központjában. Óriási élmény volt. Majd júniusban mutattuk be az Omega Égi vándor című produkcióját, Benkő László, a felejthetetlen billentyűs születésének nyolcvanadik évfordulóján.

A nyári szezonban elképesztő mennyiségű, harmincnégy nagyszínházi előadással járták az országot. Az összefogás, a kreativitás és a hűség ereje a Pál utcai fiúk című produkcióban mutatkozott meg. Rögtön ősszel vállalkoztak egy ugyancsak EKF-támogatott előadásra Egressy Zoltán Cholnoky-kód című művének bemutatására érdekes színházi formában. – A Forte Társulat és színházunk együttműködése tisztelgés a Cholnoky család előtt. Ezt ugyancsak egy másik EKF-program, a Red Show követte, melyet Fabacsovics Lili fiatal drámaszerző és jómagam állítottunk színpadra rendhagyó helyszínen és módon, Inotán, a Béke művelődési házban.

Vándorfi László legnagyobb tavalyi vállalkozásuknak a 25. alkalommal megrendezett Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztivált tekinti. – A fesztivál az új törekvéseket próbálja összegyűjteni, az EKF és a színházi olimpia révén igen neves európai mezőny jelent meg Veszprémben, ez hatalmas dolog. Nagy eredménynek nevezi az igazgató, hogy felkerültek az európai fesztiváltérképre. – Eljutottunk oda, hogy nem mi vadászuk, hívogatunk együtteseket, mert sokan jelentkeznek. A művészek és a kiszolgáló személyzet rengeteget tett 2023-ban, a pályázatokkal kapcsolatos adminisztrációban hihetetlen munka hárult kollégáimra.

Sokat kapott a Pannon Várszínház az EKF-től, sokat is adott, ez kölcsönös. Elsősorban a kortárs művészetek iránti nyitottságot kívánják megőrizni, szeretnék tovább éltetni a Tánc Fesztiválját, a Forte Társulattal való szoros együttműködést. – Folyamatos kérdés a színház léte, a finanszírozás, viszont melengeti szívünket, hogy a város, ahol élünk, s annak vezetése elismeri, amit teszünk. Úgy érzem, bizonyítottuk, hogy megfelelünk az európai színvonalnak, s kollégáim hatalmasat léptek előre az együttműködések terén. Végül arra, hogy rengeteg külföldi vendég, tehetség jött a kortárs mozgásművészet kapcsán, ők jó barátaink lettek, olyan nyitottsággal, fogadókészséggel találkoztak. Ez okozza azt, hogy sok külföldi társulat szeretne jönni, tehát felkerültünk arra térképre, ahova már évek óta szerettünk volna. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában