Tegyük vonzóvá a településeket

2024.01.13. 08:00

Haldoklik a társadalom

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke, a település polgármestere, Kovács Norbert Cimbi úgy véli, hogy a települések vezetőinek felelőssége saját kultúrájuk őrzése, átadása.

Tóth B. Zsuzsa

A magyar vidék kultúrája Rómában. Kiscsősz, Nyárád, és Pápateszér mutatkozott be a Római Magyar Akadémián

Forrás: egyesület

Cimbi néptáncos, koreográfus, a népművészet ifjú mestere, örökös aranysarkantyús táncos, a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület elnöke, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület regionális elnökségének tagja, szaktanácsadó, számos szakmai és művészeti rendezvény szervezője. Nehéz lenne érdemeit felsorolni, és őt nem az élteti, sokkal inkább a néphagyomány széles körben való megismertetése, a nemzet megbecsülésének javítása. 

– A néphagyomány minden létezésünk alapja, sajnos azonban a nagyobb rendezvényeken sok településen a sekélyes, értéktelen programok kerülnek előtérbe. A helyi értékek, azok őrzői nem kapnak elég anyagi figyelmet, kellő hangsúlyt, pedig sokszor a közösségek fennmaradása múlik ezen. A múlt télre az összes település bezárta kulturális létesítményeit, nem fűtötték az intézményeket a háború, a magas fenntartási költségek miatt. A helyi csoportok sok esetben családi otthonokban húzták meg magukat, így tettek fennmaradásukért, miközben nem kaptak támogatást.

Pillanatkép a kiscsőszi Pajtafesztiválról
Forrás: egyesület

Majd a nyári falunapokon az önkormányzatok jelentős összegeket fizettek ki a haknizó sztárvendégeknek, akik sok esetben egy délután több helyen is felléptek, egyórás műsort sem adtak, kapcsolatot sem tudtak teremteni a közönséggel, és már mentek tovább. Puszta üzletág, amit ők képviselnek, kultúra nincs mögötte. Amíg minden így marad, nem kap elég hangsúlyt a települések saját közössége, a társadalom is haldoklik, miközben azt kellene elsőként fejleszteni. De nem figyelünk az iskoláinkra, összevonjuk az intézményeket, nem törekszünk a települések vonzóvá tételére – mondta Cimbi, hangsúlyozva, hogy nem a sztárok ellen emeli fel szavát, hanem a települési vezetők felelősségét firtatja. Nem érti, hogy ha a kulturálisan kevésbé értékes dolgokra tudnak fordítani, akkor saját kultúrájukra miért nem. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában