Nyitni kívánnak a távolabbi települések felé

2024.01.12. 11:30

Legyen az egész vármegyéé az intézmény

Korábban beszámoltunk róla, mit hozott a 2023-as esztendő a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Vármegyei Levéltára számára, mit nyújtott az intézmény a vendégeknek, a kutatóknak az elmúlt évben. Most pillantsunk a közeljövőbe, beszéljünk az idei tervekről.

Benkő Péter

A levéltár tavaly, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kapcsán a vármegyeszékhelyre, szűkebb környezetére koncentrált, idén – vármegyei intézmény lévén – nyitni kívánnak a távolabbi települések felé

Fotó: Benkő Péter/Napló

A levéltár tavaly, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kapcsán a vármegyeszékhelyre, szűkebb környezetére koncentrált, idén – vármegyei intézmény lévén – nyitni kívánnak a távolabbi települések felé. Fontos szakmai programjuk lesz az 1950 és 1990 közötti tanácsi közigazgatási iratok begyűjtése. – Egy részük már nálunk van, s hogy a kutatók számára elegendő információ álljon rendelkezésre, a levéltárba kell kerülnie minden hasonló dokumentumnak – hangsúlyozta Boross István igazgató. Hasonló feladatként említette a közművelődési jelleggel induló térségi kulturális programjukat, melynek célja, hogy kisebb településekre is eljussanak, ahol kevésbé ismerik az intézményt. – Ezeken a helyeken előadásokat, klubfoglalkozásokat tervezünk, bemutatva az embereket leginkább megfogó család- és településtörténeti kutatásokat, segítséget nyújtani, ha igény lesz rá. Vannak meghívásaink, a program sikeresnek ígérkezik, s hozománya lehet, hogy akár személyesen, akár online-módon keresni fogják a levéltárat, kutatásba fognak az emberek.

Boross István: Kisebb, távolabbi településekre is el kívánunk jutni
Fotó: Benkő Péter/Napló

Az igazgató kiemelte az évfordulókhoz kötődő programokat, mindenekelőtt, hogy idén száz éves az altisztképzés Veszprémben. Ehhez sajátos módon kötődik a levéltár, mely az altisztképző egykori épületében működik, ezért konferenciát és ünnepséget terveznek a honvédséggel közösen. Elmondta, folytatódnak az Országos Levéltár háromszáz éves évfordulójához kapcsolódó események, itt a vármegyei levéltár történetének összegyűjtése, kutatása, megírása lesz a feladat. Készülnek a második világháború befejezésének nyolcvan éves évfordulójára, majd a Mohács 500 programhoz kapcsolódó feladatokon dolgoznak majd.

Eseményekből idén sem lesz hiány
Fotó: Benkő Péter/Napló

– Előkészítettük már a vármegyei címeres leveleket bemutató kiadványt, melynek idén várjuk megjelenését reprezentatív kötetben. A tavalyi nagy sikerű Térképvándor projektünk pedig még fejleszthető, a mobilapplikáció mellett készül egy honlapos verzió, mely az év első felében nyilvánossá válhat, a mobilapplikációról pedig folynak a tárgyalások. Intézményünk szakmai humán-erőforrásai adottak, nem nagy létszámú, de annál lelkesebb és jól képzett csapatunkkal úgy érzem, meg tudjuk valósítani vállalásainkat – mondta el Boross István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában