Hagyománytisztelet

2024.01.21. 19:00

Néptánccal ünnepelték a kultúra napját Sümegen (képgaléria)

A magyar hagyományok felelevenítése, virtuozitás, humor, jó hangulat, zúgó taps - mindez egyidejűleg jelen volt azon a szombati néptánc találkán, amelyre a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központ invitálta az érdeklődőket.

Szijártó János

A magyar kultúra napjához méltó nívós programmal, a sümegi néptánc találkával ajándékozta meg a közönséget a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ

Fotó: Szijártó János/Napló

A magyar kultúra napja alkalmából a Sümeg Néptáncegyüttes meghívására érkeztek a barokk kisvárosba az Ajka-Padragkút Táncegyüttes ifjú és szenior táncosai, és kiscsőszi barátaik, a Bozót és Rekettye Néptáncegyüttesek. Ezen estén életre kelt a kultúra a néptánc, a népzene, a gyönyörű viseletek és táncos lábú viselőik által, s ebben mindvégig kiváló partnernek bizonyult a Naszály zenekar. Kovács Krisztián ceremóniamester már a rendezvény elején, majd utána a fellépők felkonferálása során végig gondoskodott az oldott hangulatról. Azon túl, hogy bemutatta a színpadra lépőket beszélt a jó magyar borról, a pálinkáról, sajátos, utánozhatatlan, s a humorból soha ki nem fogyó stílusában.

A műsort az Ajka-Padragkút Táncegyüttes kezdte fergeteges kalotaszegi táncokkal, majd a Rekettye Néptáncegyüttes kalauzolta Nyárádmagyarósra a lelkes közönséget. Utána a Sümeg Néptáncegyüttes és az Ajka-Padragkút Táncegyüttes szenior csoportjának közös moldvai tánca következett. A fellépő együttesek gyakorlatilag a teljes Kárpát-medencét végig járták a különböző tájegységek néptánc hagyományainak bemutatásával. A színpad hátterében kivetített, Kallós Zoltán néprajzkutatótól, népzenegyűjtőtől származó idézet, miszerint "Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk" ezen estén igazán jól illeszkedett a látott és hallott produkciókhoz. Ezt a közönség fel-felharsanó tapsa, majd a végén a percekig zúgó vastaps is alátámasztotta. 

A magyar kultúra napjához méltó, nívós programmal ajándékozta meg a résztvevőket a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ. Ráadásként az előadás utáni táncházban  Kovács Gábor, "Kiscimbi", Örökös Aranysarkantyú- és Junior Prima díjas táncművész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes hajdani tagja a szatmári táncok rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket.

A rendezvény a "Közös értékeink Sümegen” című Hungarikum-pályázatnak köszönhetően valósult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában