Kulturális főváros

2024.01.22. 17:51

Sikeres EKF évadra építheti jövőjét Veszprém és a régió

Veszprém és a térség felelőssége, hogy éljen a kiemelkedő sikerrel zárult Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa évad eredményeivel, hasznosítani tudja mindazokat az infrastrukturális fejlesztéseket és kreatív értékeket, amelyek létrejöttek az EKF egyszer adódó kivételes lehetősége által – hangsúlyozta Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

Osváth Sarolta

Forrás: VEB2023

Hétfőn a program alkotói, lebonyolítói, a város vezetői Budapesten, sajtótájékoztatón összegezték az EKF előkészületeitől az év végéig lezajlott eseményeket.

Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere mindenekelőtt számokkal érzékeltette az EKF évad sikerét: 2023-ban 3500 rendezvénynek adtak otthont, szinte minden művészeti ágat felvonultatva. A város kiemelt helyszínein 1,5 millió vendég fordult meg és több mint fél órát töltött el. Veszprémben az előző évhez képest 17 százalékkal több külföldi látogatót regisztráltak. A siker kulcsaként azt emelte ki, hogy nem keverték össze a célokat és az eszközöket, mivel a fejlesztések a fenntarthatóság igényével zajlottak és a város stratégiájába illenek. Megemlítette az „utcakép” programot, és több olyan újjávarázsolt létesítményt, mint az ActyCity, amelyet sikerült új tartalommal és élettel megtölteni. Bebizonyosodott, hogy a helyieknek tetsző hagyományos és új programok a hazai és a külföldi vendégeket is vonzzák. 2024-ben sem „kapcsoltuk le a villanyt” – mondta, az első félévben is gazdag a kulturális program, februárban ismét megrendezik a Holtszezon fesztivált.

Nem véletlenül kapott nagy hangsúlyt a zene az EKF során – ezt már Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója mondta -, hiszen Veszprém az UNESCO Zene Városa is. Külön kiemelte az INOTA fesztivált, amely a művelésből kivont ipari terület kulturális hasznosításának attraktív, korszerű sikerprojektje lett. Példaértékűnek nevezte a megyeszékhely és a programhoz csatlakozott 116 település, három vármegye összefogását, amely egyedülálló egész Európában. Emellett mintegy ötszáz partner együttműködése hozta létre a gazdag programot, melyek 80 százaléka ingyenes volt a látogatók számára. A sikeres évadot számos díjjal ismerték el, a sajtó is megkülönböztetett érdeklődést mutatott a rendezvények iránt - hangsúlyozta.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter szerint a sikerek a 2020-ban megkezdett alapos felkészülésnek is köszönhetőek, valamint annak, hogy a kormány bőkezű költségvetést biztosított az EKF számára. Ugyanakkor rámutatott, hogy a települések társfinanszírozóként hozzájárultak a fejlesztések és a programok megvalósításához. Ez olyan új regionális gazdaságfejlesztési modell, amely európai hírnevet is teremthet a térségnek.

- A sikeres évad bizonyította, hogy tudunk élni a lehetőségekkel, képesek vagyunk hasznosítani az erényeket és az erőforrásokat. A tehetség azonban több felelősséggel jár, rajtunk múlik, hogy a jövőben is működtetni tudjuk-e a meglévő összefogást és születnek-e majd új intézmények és közösségi terek. Az esély megvan arra, hogy Veszprém és a Bakony-Balaton régió az EKF eredményeire és tapasztalataira alapozva kulturális-kreatív ipari térségként új fejlődési pályára kerüljön, hogy folytatódjanak a program nyomán elindult sikeres folyamatok – hangoztatta Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában