Tervek 2024-re

2024.01.28. 07:00

Új állandó kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban

Hivatalosan véget ért a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program éve, viszont a rendezvénysorozat hozadéka velünk marad, általuk tovább fejlődik a város kulturális élete, közege. Vajon mit őriz meg a tavalyi esztendőből, annak tapasztalataiból a Laczkó Dezső Múzeum, s mire készülnek idén és a közeljövőben?

Benkő Péter

A nagy sikerű Egry-kiállítás még februárban is látogatható lesz. A képen Péterváry-Szanyi Brigitta a megnyitón

Fotó: Benkő Péter/Napló

– Vármegyei hatókörű városi múzeumként végezzük ma már tevékenységünket, ennek igyekszünk eleget tenni. Elsődleges célunk most az, hogy a hamarosan megnyíló, új, állandó kiállításunkat minél népszerűbbé tegyük, a város és a vármegye közönségének minél szélesebb rétegeit megcélozva és elérve, hiszen az állandó kiállítás összeállításán rengeteget dolgoztunk – mondta el Péterváry-Szanyi Brigitta, hozzátéve, itt az a legfőbb céljuk, hogy a kiállított tárgyak összekapcsolódjanak, egymást kiegészítsék, történetiségük miatt láncolatot alkossanak. – Több programot szervezünk erre a kiállításra építve. Kutatásaink is tovább folynak, reméljük, sikerül a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesülettel közösen megkezdett munkát folytatni. Emellett tavaly év végén kezdtünk bele egy másik átfogó, a Balaton-felvidéki villát felmérő kutatásba, ennek eredményeit 2025-ben tervezzük bemutatni – sorolta az  igazgató.

Az állandó kiállítás mellett más programokkal és kiállításokkal is készülnek. – Talán ismert, hogy tavaly, az EKF évében ünnepelte fennállásának százhuszonötödik évét a múzeum, amikor az Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi című tárlatunk mindent meghódított, népszerűsége és a nagy érdeklődés miatt a kiállítás látogathatóságát meghosszabbítottuk, idén február 18-ig tekinthető meg. Az Egry-kiállítás folytatásaként készülünk a művész tanítványainak festészetét is bemutatni. Idén ünnepeljük első állandó tárlatunk százhuszadik évfordulóját egy további kiállítással és az ahhoz kapcsolódó rendezvényekkel. Múzeumunk Látványkönyvtára, az ősnyomtatványok, több száz éves antikvák, első kiadású XVII-XIX. századi magyar szépirodalmi és tudományos művek otthona a kutatókat várja, a Tudástér pedig múzeumpedagógiai programok központja – foglalta össze az igazgató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában