Megemlékezés

2024.02.23. 19:00

A kommunizmus áldozataira emlékeznek Pápán

Emlékezni hívja a pápaiakat a helyi önkormányzat. Február 25-én, vasárnap 17 órakor a Pálos téren tartják a kommunista diktatúra áldozataira emlékező rendezvényt.

Haraszti Gábor

A Kommunizmus áldozataira emlékeznek Pápán is

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A történelem tanúsága szerint 1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. A képviselő önkényes fogva tartása a demokratikus jogok lábbal tiprásának jelképévé vált. A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban százmillióra becsülik. Kelet-Közép-Európában a számuk eléri az egymillió főt. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kegyetlen kivégzés által. Az országgyűlés 2000. június 13-ai határozatával február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította, emlékeztetve a 20. századi eseményekre, hogy azok soha ne ismétlődhessenek meg.

Pápán a Sulyok Dezső-szobornál emlékbeszédet mond Bakos László önkormányzati képviselő, a műsorban közreműködik Bognár Bence, a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója. A megemlékezést követően koszorúzás és gyertyagyújtás lesz Katona István emléktáblájánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában