Itt minden szerepelt

2024.02.10. 12:21

Erőszak, szerelem, kényszerítés, zsarolás: először mutatott be thrillert a Pannon Várszínház

A Hangvilla színháztermében láthattuk február 9-én John Fowles A lepkegyűjtő című thrillerének bemutatóját. A darabot Horgas Ádám adaptációjában, Lenchés Márton rendezésében tűzték műsorra.

Benkő Péter

Izgalmas a darab is, a művészektől különleges koncentrációt igényel.

Fotó: Fülöp Ildikó

A sajtóbemutató, egyben nyilvános főpróba előtt a rendező elmondta a jelen lévő közönségnek, hogy a thriller, mint műfaj most első alkalommal szerepel a Pannon Várszínház repertoárján. Izgalmas a darab is, a művészektől különleges koncentrációt igényel. – Hitelességre törekedtünk, hisz kényes témákat feszeget a darab, a fizikai vagy lelki terrort, illetve egy pszichopata karakter hiteles ábrázolását – mondta el Lenchés Márton, hozzátéve, itt látszik igazán, hogy a színház a pillanat művészete.

Egy ártatlan(nak tűnő) cím és egy fordulatos darab. Kiderül, Freddie Clegg különleges szenvedélynek él, lepkéket gyűjt, elfogja, megöli és kitűzi őket, s órákig gyönyörködik bennük. Lottónyereményének hála azonban szenvedélye új szintre lép, gyűjteménye egy csodálatos példánnyal gazdagodik, méghozzá a legeslegszebbel, amit Freddie valaha láthatott. Mirandával, a húszéves gyönyörű művésznövendékkel.

Az előadásban már az első pillanatokban megjelenik az erőszak, szóba kerül a kényszerítés, a zsarolás. A művésznövendék egy pincében, fogolyként ébred, de inkább éled a férfinél, és már az első tíz percben elhangzik a bűvös szó, a szerelem. Freddie, a szerelmes nőrabló aztán bevallja magának ostobaságát, s felmerül a nézőben, hogyan lehetséges egyszerre birtokolni, ugyanakkor tisztelni egy nőt. A thriller drámai fordulatokban igen gazdag, végigkíséri a téboly, melynek tragikus csúcspontja a végén jön el.

A lepkegyűjtőt, azaz Freddie Clegg szerepét Szelle Dávid, Miranda Greyt pedig Kárpáti Barbara alakítja. A darab a színház műsorára került. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában