Déryné program

2024.02.21. 17:30

KultUp a pápai Petőfi-gimnáziumban

A Déryné program keretében színházi témanapot tartottak a pápai Petőfi Sándor Gimnáziumban. A KultUp program célja színházi és művészetoktatási programok eljuttatása középfokú oktatási intézményekbe, élménypedagógiai fejlesztés, kultúraterjesztés, pályaválasztási szemléletformálás és tehetséggondozás.

Haraszti Gábor

A középiskolai évek alatt szerzett impulzusok meghatározzák a későbbi döntések, a személyes életvitel, a pályaválasztás és a társadalmi felelősségvállalás alakulását is. A KultUp megalkotói szeretnék a fiatalok számára az élmény- és drámapedagógiai nevelés eszközeivel, kulturális élményeken keresztül a minőségi tartalomfogyasztás igényét közvetíteni, továbbá hozzájárulni az értékrend, a tartós érdeklődési körök és a jövőkép kialakulásához. A foglalkozások segítségével a társadalmi szerepvállalás szempontjából fontos karakterek, történetek, jellemfejlődések és életpályamodellek bemutatásával, strukturált értékekre épülő szemléletet adnak át a fiatalok számára.

A petőfisek tartalmas, élményekkel teli napon vehettek részt Fotó: iskola

A pápai gimnáziumban a témanap keretében rendhagyó órákon vettek részt az iskola tanulói, osztályonként külön órákon. A projektórákon minőségi, a Z generációnak megfelelő tartalommal találkozhattak a diákok, ahol megismerkedhettek az élmény- és drámapedagógia eszközeivel. Volt például színházi kvízjáték, ahol a csapatok szórakoztató tudáspróbán bővíthették tudásukat: megtudhatták többek között azt is, hogy milyen költők vezetékneve rejt foglalkozásnevet, van-e olyan település, ahol nincs Petőfi utca, vagy épp azt, milyen nevet visel a legtöbb színház Magyarországon. A Kötelezők röviden modern, interaktív színdarabjain klasszikus művek részletének érdekes feldolgozásán keresztül izgalmas kérdéseket boncolgathattak a tanulók, akik megismerkedhettek a dal- és versszövegek közös vonásaival is, ahol klasszikus és kortárs költők verseiből, illetve mai dalszövegekből kellett létrehozni új alkotásokat. A program nagyon népszerű foglalkozása a Rippel fivérek erőemelő produkciója volt, mely az Akrobatika és figyelem címet kapta. 

Forrás: iskola

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában