Emlékgép

2024.02.29. 20:00

Megnyílt a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum új kiállítása (képgaléria, videó)

A Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön megnyílt az Emlékgép című új helytörténeti kiállítás, amely Veszprém történeti és művészeti múltjának emlékeiből ad átfogó várostörténeti tárlatot.

Juhász-Léhi István

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter köszöntőjében elmondta, nagy felelősség egy város jelenében alkotó módon jelen lenni, ami ugyanakkor nagy fokú alázatot követel. 

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Az Európa Kulturális Fővárosa cím, amely lehetővé tette, hogy Veszprém megjelenjen Európa színpadán, mindannyiunk sikere. Az egész városé: mindenkié, aki itt lakik, vagy munkáját, jó szándékát, fantáziáját kölcsönadta nekünk, akár csak egy apró mozdulattal is hozzájárult ahhoz, hogy az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat történetének legsikeresebb évadát tudhassuk magunkénak – jelentette ki. Ez a felelősség a jövőre vonatkozóan is megjelenik. Úgy vélte: a kiállítás rendkívül látványos, innovatív módon eleveníti fel azokat az időket, amikre mi nem emlékezhetünk, talán még családi történetek alapján sem.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere ünnepi köszöntőjében elmondta, a 2023-as kulturális évad lezárása nem egy lezárást jelent, hanem egy következő szakasz elindítását. 

– Az igazi kérdés az, hogy mit kezd a város a sikerrel, tud-e élni a lehetőséggel, amelyet az EKF-program biztosított Veszprémnek – mondta. Úgy fogalmazott, hogy a múzeum egyfajta összegzése annak a programnak, ami a város mögött van, hiszen a múzeumi épület egyike volt azoknak, amelyet infrastrukturálisan sikerült megújítani. Emlékeztetett, 2023-ban egy különleges Egry-kiállítással nyitották meg az épületet. Egry művészete szerinte egyszerre balatoni, egyszerre magyar és egyszerre európai. A mostani kiállítás szintén ugyanilyen, ezt a hármasságot, ezt az ízig-vérig veszprémi történetet mutatja be párhuzamosan a magyar nemzet történetével, amiben Európa históriája is megfér.

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója megnyitóját azzal kezdte, a múzeumnak a lelke az állandó kiállítás, ez fő küldetésének a megnyilvánulása. Ebben mutatja be gyűjteményének a legjavát és a hozzá kapcsolódó történeteket. A főszereplők természetesen a tárgyak, hiszen a múzeum a történetek elmesélésének a helyszíne, és ezeket használja az elgondolkodtatáshoz.

– A várostörténeti állandó kiállítás a város identitásának az egyik legfontosabb megfogalmazása. Az igazán jó kiállítást élvezzük, amíg a termekben vagyunk, és velünk marad azután is, hogy kilépünk a múzeum kapuján. Az igazán jó kiállítás elgondolkodtat, kérdéseket vet fel, felkelti az érdeklődést. Ez a tárlat is törekszik erre, hiszen Veszprém további megismeréséhez a múzeum ezt a kiállítást csak egy kiindulópontnak szánta – mondta beszédében. 

Az állandó kiállításokat egy idő után meg kell újítani, hogy a látogatók érdeklődését fenntartsák. Ennél a tárlatnál már a tervezés során figyelembe vették ezt, és egységei két éven belül megújulnak. Elmondta azt is, hogy idén a múzeum nemcsak alapításának 121. évfordulóját ünnepli, hanem az első állandó kiállításának 120. évfordulóját. Elárulta, a múzeum történetében ez a hatodik állandó kiállítás, amihez nem egy álmatlan éjszakát töltöttek azzal az intézmény munkatársai, hogy a megfelelő tárgyakat válasszák ki, és a szövegek is tökéletesek legyenek. Sokszor a hétvégéken születtek a tárgyfeliratok, restaurátori vitrinek, és aprólékos munkát fektettek abba, hogy a tárgyak tökéletes állapotban kerüljenek a vitrinekbe, és hogy ott a legjobb szögben, de egyben látványosan is legyenek bemutatva.  

A kiállítás méltó helyet foglal el a veszprémi múzeum állandó kiállításainak sorában, és az igazgató reményei szerint sok diáknak fog élményt és tudást nyújtani, sok veszprémi fedezi fel a történeteket, gyökereket, amikhez kapcsolódni tud. Az Emlékgép című kiállítást március 1-től, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között fedezhetik fel a látogatók a Laczkó Dezső Múzeumban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában