A magyar kultúra napja

2024.02.01. 17:30

Örökség-díjat kapott Gaál Dezső Alsóörsön

Gaál Dezső képviselő, a helyi értéktárbizottság elnöke, a Csere-hegyi Kilátóért Alapítvány kuratóriumi tagja, az Ezüsthíd Horgász Egyesület alelnöke részére az Alsóörsi Csipkeműhely által alapított Örökség-díjat adta át az említett műhely részéről Szuper Miklósné és Tarnai Viktória, az önkormányzat részéről pedig Hebling Zsolt polgármester, valamint Ferenczy Gábor alpolgármester a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen a művelődési házban.

Kovács Erika

Gaál Dezső (középen) vehette át az Örökség-díjat Alsóörsön a magyar kultúra napján

Forrás: önkormányzat

– Az ünnep nemcsak községükben, hanem partnertelepüléseinken is alkalmat adnak arra, hogy hálaadással tisztelegjünk évezredes hagyományaink előtt, nemzeti tudatunkat tovább erősíthessük, továbbadjuk múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket – fogalmazott Hebling Zsolt polgármester. Hozzátette, két éve Alsóörs 750 éves jubileumát köszönthettük a Novák Gergely által készített különleges emlékkővel, melynek felirata Albrecht Sándor helytörténész gondolata: „Emlékezünk falualapító, otthonteremtő, közösségépítő elődeink több évszázados történelmi helytállására a hálás utódok főhajtásával”. 

A polgármester szerint ebben a gondolatban benne van, hogy miről is szól a magyar kultúra napja. Ekkor visszatekintünk, méltatjuk nemzetünk, benne Alsóörs gazdag és sokszínű kulturális örökségét, összetartozásunkat, melynek alapjai gyökereink, szüleink által megtanított nyelvünk, egymás tisztelete és felbecsülhetetlen értékeink.

– Előretekinteni is fontos feladat, küldetés, az említett értékek megőrzése és továbbörökítése miatt, mert ez jövőnk záloga – fogalmazott Hebling Zsolt. Kiemelte, büszkék lehetünk Balaton-parti községünkre, amely bővelkedik épített és szellemi kincsekkel. Helyi értéktárunk őrzi ezeket. A csodaszép természeti környezet, köztereink, épületeink, művészeti alkotásaink, könyvészetünk, de a szervezetek, intézmények, a sport, a szórakozás, a programok, a gazdaság, a híres vendéglátás is mind része ennek. 

A polgármester méltatta tanulóik előadásait, amiről ezúttal is megbizonyosodhattak. – Úgy cselekedjünk, hogy megmaradjunk ősi nyelvünkben, hitünkben és gyermekeink fényes tekintetében! – összegzett a község elöljárója, majd a díjátadás után a gyerekek szép műsorral ajándékozták meg a megjelenteket. 

A díjaztottról egyebek mellett elhangzott, vízellátási és csatornázási üzemmérnök, első és egyetlen munkahelye ma is Balatonfüreden a víziközmű-szolgáltató Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. 35 éve él Alsóörsön, 2018-tól a vadtelepi településrészen. 17 éve vesz részt közéleti tevékenységekben, eleinte az Alsóörsért Közalapítványban, a Kilátóért Alapítványban, majd 2010-től a képviselő-testület tagjaként. Nagyon szereti Alsóörsöt, a Balatont, az itteni környezetet, a vízi sportokat. Egyik hobbija a horgászat, vezetőségi tagja az egyik legnagyobb múltú helyi civil szervezetnek, az Ezüsthíd Horgász Egyesületnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában