Költészet

2024.02.26. 08:00

Tapsifüles kalandjai: új kötettel lepte meg olvasóit Száraz Pál

A szlovákiai Nagyfödémesen és a Veszprém vármegyei községben is otthonos Száraz Pál költő, író húsvét közeledtével hangulatos külsejű és tartalmú kötettel lepte meg ifjú és felnőtt olvasóit.

Kellei György

A Nyuszi és barátai című mesekönyvhöz P. Maklári Éva költő, irodalmár írt ajánlót: „Új könyvében Száraz Pál folytatja azt az utat, ami a mesék világán keresztül az emberi élet erkölcsi értékeire irányítja az olvasó vagy mesét hallgató gyerekek figyelmét.” A nyolc bájos, tanulságos történet a természetbe és az állatok birodalmába kalauzol bennünket. Márai Sándor írta az állatokról: „Testvéreink ők, s ugyanabban a műhelyben készültek, mint az ember, s értelmük is van, néha bonyolultabb és finomabb, mint a legtöbb embernek.” 

 

Száraz kis műve cáfolhatatlanul igazolja Márai leegyszerűsített tételét. Állatsereglete, élén tapsifülessel, bevonja az olvasót az átélt évszakok – főleg a nyár és a tél – változatos kalandjaiba. Nyughatatlan, újdonságokra vágyó nyuszija a barátságot, a szeretetet, a megértést keresi útjai során. Hízeleg, és rafinált céljai elérésében. Látványos mozgásterében, közegében kacsa totyog a pocsolyában, béka táncol, cicák sündörögnek, medvebocsok bomlanak önfeledten. Nyuszink kénytelen végighallgatni egy bagoly kioktatását, egy éhes róka és egy farkas nagylelkű, megbocsátó szövegét.

A kötet egyik mulatságos darabja, amikor verses találós kérdésekkel vetélkedik a sündisznóval. Az epizódok kivétel nélkül Száraz Pál költői habitusát is tükrözik, lírai hangvételűek. A háttérben „dalol a patakocska”, és „a huncut márciusi Napsugárka meleg szájával rálehelt a határból kifelé ballagó Télapó ködmönére, s az olyan szépen és szabályosan elolvadt.” Nyuszi koma, miután a jegesmedve által teremtett zord télben kihintázta magát a hóemberrel, elmegy megkeresni a nyarat hozó madarakat, hogy egyezséget kössön velük. 

Figyelemre méltóak Simek Viktor színes, a mesékhez hűen, igézően passzoló illusztrációi, melyek fokozzák Száraz könyvecskéjének elringató varázsát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában