Kultúra Pápán

2024.03.04. 11:30

Elveszett és megtaláltatott: kiállítás a Pannonia Reformata Múzeumban

Lovász István alkotásaiból nyílt tárlat a Pannonia Reformata Múzeum időszaki kiállítótermeiben. A múzeum és az Újvári János Református Szeretetotthon közös szervezésében megvalósuló időszaki kiállítás az otthon egyik lakójának festményeit tárja a közönség elé.

Haraszti Gábor

Az ünnepélyes alkalomra megteltek a templom padsorai, a megjelenteket elsőként Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető köszöntötte, a kiállítást Csizi Péter szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki beszédében rámutatott, a tárlat jó alkalom arra, hogy erőt merítsünk István akaratából és elszántságából, a szépre való nyitottságából.

Lovász István képeiből ötvenet tekinthet meg a közönség Fotó: Haraszti Gábor

– István bebarangolta a világot, példája jól mutatja, hogy ha egy vándor fizikai értelemben már nem tud vándorolni, attól még tud szárnyalni, mert a képzelete határtalan. Viszont azt is pontosan tudjuk, hogy ez a siker nem csak István sikere. Ahhoz, hogy valaki egy ilyen élethelyzet után ki tudjon törni, nagyon kell, hogy legyenek olyan emberek körülötte, akik segítik megtalálni a kitörési pontokat. Ezért hiszünk mi abban, hogy a bajba jutott embereknek a mentsvára nem az elzárt szociális intézményekben, hanem a gondoskodáspolitika világában van, ahol a helyi közösség, a család, az önkormányzat, az egyház és az állam együtt, közösen fog össze annak érdekében, hogy megsegítsük megbotlott embertársainkat.

A művészt Bornemissza Melinda, az Újvári János Református Szeretetotthon intézményvezetője mutatta be. Köntös László gyűjteményi igazgató igei gondolataiban a kiállítás címére irányította a figyelmet: „Elveszett és megtaláltatott” – Lukács evangéliumából vették a kiállítás címét, a tékozló fiú történetének üzenete az, hogy a bajban lévő embert az Úristen magához emeli, nem engedi elveszni. 

– Lovász István életében is ez történt: elveszett és megtaláltatott, és megértette Isten akaratát. Köszönjük tárlatát, életének példáját.

A megnyitót követően a művész a kiállítótérben beszélgetett a látogatókkal, mesélt képeiről, az alkotás folyamatáról. Mint mondta, magányos festő, zavarja, ha bárki nézi. Van egy műterme, ott dolgozhat, hajnalban korán kell, általában 7-8 órán át fest, persze nem mindennap. Nincs kedvenc témája, mindenben meglátja a szépet, az érdekeset, nagyon szereti a színeket, akrilfestékkel dolgozik. Közel kétszáz mű került ki ecsete alól, most ötven alkotása látható a múzeumban.

A kiállítás április 27-ig tekinthető meg. A belépés díjtalan. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában