Műfaji sokszínűség

2024.03.22. 16:00

Frankofón Filmnapok – helyszínek a Foton és az Agóra

Idén már két helyszínen zajlik a Frankofón Filmnapok. A FOTON Audiovizuális Centrumban és az Agóra Veszprém Kulturális Központ nagytermében lehet a legizgalmasabb új francia filmeket megnézni. A budapesti Francia Intézetben csaknem másfél évtizede indult Frankofón sorozat Veszprémben is nagy siker, hat film, bennük a legnagyobb francia sztárok voltak-lesznek láthatók.

Benkő Péter

A filmnapokat a műfaji sokszínűség jellemzi, az alkotások között található egész családnak szóló animációs film, francia romantikus életrajzi dráma, és olyan, mely egyszerre vígjáték, dráma és táncfilm. A XIV. Frankofón Filmnapok az első rendezvény, mely a két intézmény közös szervezésében-lebonyolításában valósult-valósul meg. Mindkét hely a legkorszerűbb eszközökkel várja a filmkedvelőket, s keresik, milyen filmes eseményeket tudnak a jövőben közösen megszervezni.

Németh Rajmund, Porga Gyula, Neveda Amália és Grégory de Andrade-Béziel a Frankofón Filmnapok megnyitóján a Fotonban
Fotó: Benkő Péter/Napló

A XIV. Frankofón Filmnapok megnyitóján Porga Gyula polgármester köszönetet mondott a Francia Intézetnek az együttműködésért, reményét fejezte ki a jövőbeni gyümölcsöző kapcsolatokhoz. Kiemelte az Agóra magas színvonalra felhozott technikáját, a Fotont, mint alkalmas teret a vetítésekhez. Neveda Amália, az Agóra Veszprém Kulturális Központ igazgatója a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) célját hangsúlyozta, hogy a filmművészet jobban megjelenjen a városban, s elmondta, a város szeretetéért, kultúrájáért történő együttműködés a jövő záloga. Grégory de Andrade-Béziel, a Francia Intézet audiovizuális megbízottja örömét fejezte ki, hogy vidéki városokban is érdeklődnek a francia filmek iránt. Utalt az EKF során kialakult francia kapcsolatokra, mely tovább folytatódhat, ezt kívánják megalapozni a filmnapokkal. Németh Rajmund, az EKF filmes területért felelős projektmenedzsere a Fotonról, mint art-moziról szólt, mely a napi vetítéseken túl tematikus filmklubként, filmnapok révén is műsorokat kínálhat. – Elértünk egy fontos mérföldkőhöz, két, legmodernebb vetítőhelyszín együttműködéséhez, a Francia Intézettel karöltve.

Már első nap nagy érdeklődés kísérte a megnyitót és a vetítést
Fotó: Benkő Péter/Napló

Március 21. és 25. között hat filmet vetítettek-vetítenek. A megnyitó napján Bonnard Egy festő szerelme című filmjét láthattuk a Fotonban, itt vetítették 22-én a Nemkívánatos személyek című alkotást és 23-án a Robotálmok című filmet, az Agórában pedig az Őszi sanzont. 24-én A férfi, aki vásárra vitte a bőrét című filmet láthattuk az Agórában, szintén itt tűzik műsorra 25-én 18 órakor a Tánc az élet című filmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában