Benépesült a tájház

2024.03.29. 16:00

Húsvétváró családi délutánt tartottak a Portán

Nemrég újra benépesült a Porta a berhidai tájházban, ahová a művelődési ház másodszor szervezett nyusziváró családi délutánt. Kézműves-foglalkozásokkal idézték fel a húsvéti készülődés hagyományait, amelyekbe a gyermekek is bekapcsolódtak, húsvéti fonott kalács készült, tojást berzseltek, tojásfát díszítettek, dekorációt alkottak.

Benkő Péter

Egymástól lesték el a fogásokat

Fotó: Bálint-Ábrahám Edit

Sokan ellátogattak a Portára, ahol kalandos húsvéti készülődésbe csöppentek a csemeték és kísérőik. Kihagyhatatlan volt a nyuszi- és kecskesimogató, a bátrabbak pedig igyekeztek mindegyik foglalkozást, játékot kipróbálni.

Készülnek a húsvéti finomságok. A gyerekek is alkottak
Fotó: Bálint-Ábrahám Edit

A ház felől ínycsiklandó süteményillat keltette fel az érdeklődést, ott készült ugyanis a frissen dagasztott tésztából sütött, húsvéti fonott kalács. Mint kiderült, a fonás fortélyait nem is volt nehéz elsajátítani, vállalkoztak is rá sokan. Annál is inkább vonzó volt a kalácsfonás, hogy a készítményt, miután helyben kisült, haza is vihették a gyerekek. Persze, kóstoló is akadt medvehagymásan, vagy finom gyümölcslekvárral.

Megtelt a Porta udvara
Fotó: Bálint-Ábrahám Edit

A tojásberzselést hamar elsajátították, hiszen csak különféle levelekkel kellett a tojást díszíteni, majd kis hálóba bugyolálva festékesfazékba tenni egy időre, s miután eltávolították róla alkalmi ruháját, szép virágmintás, festett tojás lett az eredmény. A nyulak, a tojásfák is hamar elkészültek. A foglalkozások után pedig számos érdekes, ügyességpróbáló játék várt a gyerekekre. A rendezvény jó alkalmat, ötleteket adott az otthoni készülődéshez. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában