A magyar színművészet legnagyobbjai Mezőlakon

2024.03.25. 17:30

Varnus Xavér orgonaművész útjára indította a Bach–Shakespeare-fesztivált (képgaléria)

Varnus Xavér orgonaművész vasárnap útjára indította Bach–Shakespeare-fesztiválját a mezőlaki Varnus-teremben. Az első programon Molnár Piroska és Vitray Tamás, valamint két tehetség, Kálnay Zsófia és Bácsy-Schwartz Zoltán lépett fel a művésszel.

Balla Emőke

Az első programon Varnus Xavérral Molnár Piroska és Vitray Tamás is fellépett

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Régi álma vált valóra Varnus Xavérnak, amikor megszervezte, megvalósította a Bach–Shakespeare-fesztivált. Az orgonaművész 2022 októberében vásárolta meg a magántulajdonban lévő, raktárként használt épületet, mely egykor evangélikus templomként, imaházként működött. Varnus Xavér azok számára, akik először jártak a Varnus-teremben, felidézte, hogyan talált rá az egykori templomra, hogyan újította azt fel Nagy Szabolcs cége, hogyan hozatta Németországból az orgonát. Köszönetet mondott Nagy Gábor polgármesternek, aki a kezdetektől támogatta elképzeléseit. Az orgonaművész tavaly májusban avatta fel a hangszert, karácsony előtt a településen élőknek adott koncertet. Az ötletét már ott bejelentette. A fesztivál most indult, május 26-ig vasárnap délutánonként a magyar színművészet legnagyobbjai mennek Shakespeare-t szavalni Mezőlakra, Varnus Xavér Bach-muzsikájának kíséretével. A magyar televíziózás élő legendája, Vitray Tamás mind a tíz hangversenyen a közönség előtt beszélget a művészekkel.

A koncert elején az orgonaművész elmondta, hogy egy hónapja vesztette el édesanyját, aki a tavaly májusi megnyitón még jelen volt, és mindig örömmel hallgatta Bach muzsikáját. Rá emlékezett és a magyar zenei élet egyik legnagyobb alakjára, Eötvös Péter zeneszerző-zenepedagógus-karmesterre. A fesztivál nyitókoncertjének díszvendége a nemzet színésze, Molnár Piroska – aki Eötvös Péter egykori felesége volt – egy pár héttel ezelőtti megállapodás okán azt a Shakespeare-monológot, Antonius gyászbeszédét mondta el Bach Lamentációjának zenei kíséretével, amelyet Ruttkai Éva szavalt el egykoron, Latinovits Zoltán halálának másnapján. Így, és a Máté-passió vezérkoráljával búcsúztak Magyarország egyik legnagyobb muzsikusától.

Vitray Tamás kérdéseire válaszolva Molnár Piroska Shakespeare-darabokat, előadókat említett, például Cseh Tamást, aki szerepet kapott az Ahogy tetszik című előadásban, vagy a Rómeó és Júliát, amelyben a dajkát alakította. Shakespeare és Csehov a két legnagyobb szerző, teljes jellemeket írt – vallotta. A beszélgetés alapján a közönség megismerhette a Hollandiában született fiatal hegedűművészt, Bácsy-Schwartz Zoltánt, aki a koncerten csodálatosan szólaltatta meg Bach szólóhegedűre írt Chaconne-ját, a gyász és feldolgozás stációival.

A koncert Bach legszenvedélyesebb művével, a h-moll prelúdiummal kezdődött. A zene szenvedélyéről Bachtól beszélhetünk, a közönség előtte azt intellektuálisan fogadta be. Nagyböjt idejében az Ó, Krisztusfő, sok sebbel című darab előjátékát hallhatta a közönség, egy áriát a Máté-passióból Kálnay Zsófia előadásában, közben Molnár Piroska szonetteket mondott. A 75. szonett. „Az vagy nekem, mi testnek a kenyér / s tavaszi zápor fűszere a földnek.” Faludy György fordításai különböznek Szabó Lőrincétől, kevésbé archaikusak. Egy koncertről sem maradhat el a d-moll toccata és fúga. Valószínű, ez a mű felcsendül majd a fesztivál többi programján is, és lehet, hogy a Varnus Xavér-koncerteket látogatók által jól ismert záró darab, Charpentier Te Deuma is.

A Bach–Shakespeare-fesztivál híre messzire jutott, a nézők hamar elkapkodták a jegyeket, távolabbi vármegyékből, a fővárosból is érkeztek, és teljesen megtöltötték a Varnus-termet. A helyiek, mezőlakiak pedig örömmel büszkék, hogy egy ilyen nagyszerű program indult a településükön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában