Kiállítás Berhidán

2024.05.20. 09:00

Harmónia és béke tájképeken, anyai és testvéri szeretet portrékon

Újabb alkotói kiállításnak örülhetett Berhida művészetkedvelő közönsége. Turcsányi Istvánné egykori tanítványa, Borostyánné Németh Andrea első, Grafikus szemmel című, önálló tárlatát nyitotta meg a minap a Petőfi Művelődési Ház emeleti, alkalmi galériájában. Érzelmes portrékban, nyugalmat közvetítő képekben, a harmónia varázsában gyönyörködtek a látogatók.

Benkő Péter

Az alkotó gyakran szerepelt csoportos kiállításon, ezúttal egyéni tárlattal mutatkozott be. Volt rajztanára művészeti továbbképzésre biztatta, középiskolai tanulmánya idején kétszer vett részt országos versenyen, egyszer különdíjban részesült, ekkor lett kedvenc témája a portréábrázolás. Kedvenc technikája a szén, amely alkalmas a legapróbb részletek kiemelésére. Művei hangulatát a harmónia és a béke szóval jellemezhetjük.

Borostyánné Németh Andrea műveinek hangulatát a harmónia és a béke szavaival jellemezhetjük
Borostyánné Németh Andrea műveinek hangulatát a harmónia és a béke szóval jellemezhetjük
Fotó: Bálint-Ábrahám Edit

A portrérajzolás – ahogy azt Turcsányi Istvánné megnyitójában kiemelte – az alkotás Mount Everestje. Az ember arra vágyik, hogy elkészítsen egy valósághű, realisztikus portrérajzot, akár élő modell vagy fotó alapján. Andrea portréinak nagy része szeretett családtagjait ábrázolja: szüleit, két fiát, testvérei gyermekeit. Kiemelkedő a Testvéri szeretet című alkotása, amelynél a fekete szín az érzelmek súlyosabb oldalát hozza elő, hangsúlyozva, amit ki akar fejezni – azt, hogy a testvéri szeretetet örökké tart.

A portrérajzolás az alkotás Mount Everestje - hangzott el a megnyitón
A portrérajzolás az alkotás Mount Everestje - hangzott el a megnyitón
Fotó: Bálint-Ábrahám Edit

Turcsányi Istvánné kiemelte, a művész munkáinak mindegyike más-más érzést vált ki a szemlélőből. Számára a víz és az égbolt kék árnyalatai, a természet zöld színei a béke, biztonság, harmónia érzését nyújtják, rájuk tekintve nyugalmat, kiegyensúlyozottságot érez. – Az egyik legfontosabb elem, amely jelentős mértékben meghatározza egy festmény hangulatát és üzenetét, a szín. A színek nem csupán esztétikai elemek, bennük tetten érhető a festő gondolkodása, technikai tudása, érzelmei, s arra szolgál, hogy meséljen, miközben érzelmeket vált ki – fogalmazott.

A megnyitó hangulatát az Ady Iskola Mini Violin Kórusának remek zenei műsora emelte
A megnyitó hangulatát az Ady-iskola Mini Violin Kórusának remek zenei műsora emelte
Fotó: Bálint-Ábrahám Edit

A megnyitó hangulatához az Ady-iskola Mini Violin Kórusának remek zenei műsora, valamint Seiber Ramón Gergő megható szavalata járult hozzá. 

Borostyánné Németh Andrea egyéni kiállítása május 27-ig tekinthető meg a művelődési házban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában