Bábszínház

2024.05.28. 07:00

Magasabb szintre lép a megújult Kabóca

A Kabóca Bábszínház 2024/25-ös évadjának programját bejelentő sajtótájékoztatót tartották az intézményben május 27-én. Szó esett a bábszínház arculati, másrészt művészeti tekintetben vett megújulásáról.

Benkő Péter

Az eseményen jelen volt Brányi Mária alpolgármester, aki rendhagyó pillanatról szólt, hiszen a bábszínháznak úgy a környezete, mint a társulata megújult, ezt tükrözi az új évad programja. 

– A bemutatók széles skálán mozognak, a kicsik mellett megszólítják a felnőtteket is. Fontos ez, mert tanúi lehetünk, hogy egy társulati közösség összefogva egész más minőségben tárja elénk munkáját az új vezetés, az új szellemiség jegyében. Ennek látható eredménye, hogy a színházba járó gyerekek, családok száma nő – mutatott rá az alpolgármester, aki erős felütést követő jó folytatásban bízik. – Az új évad nem lesz könnyű, a társulattal szemben támasztott elvárások ma már magasak. A Kabóca azonban büszkén viszi a város jó hírét – tette hozzá.

Tóth Andrej, Brányi Máris és Markó Róbert a bábszínház arculati és társulati megújulásáról beszélnek
Tóth Andrej, Brányi Mária és Markó Róbert a bábszínház arculati és társulati megújulásáról beszél
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Markó Róbert igazgató a művészi megújulás mellett igen fontos feladatuknak tartja új otthonukba lelket varázsolni, illő arculattal közvetíteni a Kabócára jellemző életérzést. – Megtaláltuk ehhez a megfelelő vizuális szakembert Tóth Andrej alkotó-rendező grafikus személyében – mondta, majd a grafikus szólt az izgalmas együttműködésről, a számára hálás feladatról. 

– Fontos volt, hogy tervezésnél a névadóra, erre a gyönyörű, számtalan mintában, színben létező állatkára építsünk, ez adott inspirációt színekhez, formákhoz, melyek játéka a különböző művészeti ágak együtt élését jelképezi, ez a színház művészetében is megjelenik – mondta el.

Az arculati mellett a társulati megújulásról is szó esett. Az önkormányzat döntése alapján státuszaik száma hat fővel bővült, ami lehetőséget adott új munkakörökhöz. A társulati megújulás első lépését az új évadban érkező három fiatal művész képviseli; Hus Laura, Szakács Nadin, Simon András a Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész szakos, bábszínész szakirányos hallgatója. A másodikat három bábszínész, a szakma meghatározó alkotói, ők Horváth Márk, aki a báb- és díszletkészítő műhely vezetője is lesz, valamint Markó-Valentyik Anna és Czéh Dániel. A harmadik lépés pedig az, hogy egy művészeti vezetéssel dolgozik a színház, melynek tagjai más-más művészeti területről érkeztek. Nagy Orsolya vezető dramaturg, Ladányi Andrea Harangozó Gyula-, Liszt Ferenc- és Kossuth díjas érdemes művész, Boráros Szilárd vezető tervező, illetve Kocsis Pál Jászai Mari-díjas művészeti vezető adja a szakmaiság méltó rangját a jövőben.

Kocsis Pál a műhelymunka fontosságára hívta fel a figyelmet
Kocsis Pál a műhelymunka fontosságára hívta fel a figyelmet
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Kocsis Pál a műhelymunka fontosságára hívta fel a figyelmet, s abban bízik, igazi műhelyszínházzá válhat a Kabóca. Markó Róbert hozzátette, fontosnak tartja a tradíció és az innováció helyes arányát, ami nehéz, de fontos dolog, és felelősségük az is, hogy minél többet átadjanak a gyerekeknek abból a morális értékrendből, amely alapján szerintük a világ jól működik. A művészeti vezetés ötödik tagja, Szánthó Viktória igazgatóhelyettes, nemzetközi vezető a babaszínházi program első bemutatójáról szólt.

Az új évad bemutatóiról később számolunk be.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában