Művészet

2024.05.18. 14:00

Más-képek a grafikusoktól

A Más-kép mindennapjaink, problémáink, dilemmáink, hitünk, érzéseink, szándékaink, emlékeink, összegzéseink, álmaink reményeink megrajzolt képei.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt az Ajkai Grafikai Műhely Más-kép című kiállítása megnyitása során Csabai Tibor a Nagy László Városi Művelődési Központban. 

A grafikusművész, a műhely vezetője visszaemlékezett az elmúlt évtizedekre. – 1982 és 2024 között húsz alkotóról beszélhetünk, akiknek átlagéletkora 60 év. Véletlen, de ma hatvan kép látható a falakon. Az Ajkai Grafikai Műhely mindig befelé tágult inkább, mint pántlikázott szervezete legyen a helyi művészetcsinálásnak. Ez segítette, hogy együtt maradhatott az a maroknyi ember. Persze ez a legfontosabb, mindenki élheti, művelheti világát. A kötődés emberi maradhatott, barátság és nem érdek. Mindenki más, és éppen ez a sokszínűség a tehetséggel együtt adja a közösség művészi értékét. Ezt a sokszínűséget ma is láthatják a kiállításon, ahol 16 grafikai és festészeti technika jelenik meg, ami a művészeti technikák óriási diverzitása egy kiállításon. Mindez természetesen a közösség művészeti technikák határait feszegető innovatív magatartását tükrözi. Mindebben azonban az egyén, a művész a legfontosabb, aki újragondol, újraértelmez dolgokat, mindig megújulni akar. Készteti erre környezete művészi szcénája, a nemzetközi trendek és az újdonság, az egyedi megoldások, a kuriozitás igénye. Úgy hisszük, hogy a művészet erény és nem adomány – mondta Csabai Tibor. 

A tárlatot Csabai Tibor nyitotta meg 
Fotó: Györkös József

– Nemcsak része az életünknek, hanem sokkal több: az élő ember része. Mi különös módon egyedül dolgozunk, agyunk és szívünk tele van valami megmagyarázhatatlan energiával, ami akkor is hajt bennünket, ha senki nem kéri ezt tőlünk. Az a gyönyörű az egészben, hogy minden művész azt hiszi, hogy ő az igazi. Ezt az érzést ajándékba kaptuk a sorstól, amint a józan eszünket is, és hogy meg tudjuk ítélni, hol a helyünk, és el tudjuk helyezni magunkat a művészi életben. 

– A Más-kép kiállítás a technikai sokszínűség mellett egy újszerű tárlat képét is körvonalazza. A képi kommunikáció előmozdítása érdekében szöveges táblák jelennek meg. Technikai leírások, információk, kapaszkodóként előrevetítve a kérdésre adott válaszok lehetőségét. A pillanatnyi benyomás, felismerés nagyon fontos az alkotások értelmezése során. Mindez sokszor jelentkezik ösztönösen, ezt egészíti aztán ki a tudott, tanult, megtapasztalt ismeretek sokasága, amik helyre tesznek vagy elvetnek dolgokat. A tudott, tanult, vagy éppen nem tudott, nem tanult így válik meghatározóvá az alkotás megítélése során. A modern művészet több mint százéves, és még mindig nem tudunk mit kezdeni vele – sorolta Csabai Tibor. 

Hozzátette, hogy a Más-kép így válik képmássá róluk, alkotókról. Jáger Réka anyaságáról, Fábián László útinaplóiról, Kapolcsi Kovács Csaba életmeséiről, Csabai Tibor megélt világáról, Kováts Dorottya személyes formajátékairól, Jáger István klasszikus formavariációiról, Vitárius Nikoletta tájairól, Lőrincz Róbert technikai és formajátékairól, Ürmös Péter kisgrafikáiról, Ursula és Jozef világvége-hangulatáról, Szőke György organikus csápjairól, Sipos István oltárszerű képeiről, Bodnár Imre humanoid formáiról, Deák Mária füstös rétegződéseiről, Baranyai Ferenc fénytereiről, Varga Gyöngyvér formai absztrakcióiról, Kamper Lajos foltmélyrétegeiről, Sztranyák Zsófia szerelemkereséseiről.  És mindez eggyé válik, ez az Ajkai Grafikai Műhely. 

A kiállítás május 30-ig látható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában