Fotókiállítás

2024.05.18. 17:30

Művészi oldaláról mutatkozott be

Godzsa Zoárd fotókiállítással egybekötött verses-zenés estjével nyitotta meg a 2024-es szezont a Hidasház. Az inotai „kultúrszigeten” új, művészi oldaláról ismerhette meg a közönség a Várpalotai Hírcentrum munkatársát.

Szabó Péter Dániel

Különleges rendezvénnyel nyitotta meg a szezont a tavaly áprilisban kis híján leégett inotai Hidasház, hiszen a felújítást követően újraindult helyszínen a Várpalotán elsősorban televíziós újságíróként Godzsa Zoárd volt a nyitóest főszereplője.

Godzsa Zoárddal (jobbra) az egyik házigazda, Kiss János beszélgetett az inotai Hidasházban
Godzsa Zoárddal (jobbra) az egyik házigazda, Kiss János beszélgetett az inotai Hidasházban
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

– Nagy öröm számunkra, hogy egy évnyi kihagyás után újra rendezvénynek tudunk otthont adni. A szezon nyitányán kamarafotó-kiállítással egybekötött irodalmi estet tartottunk, ahol a beszélgetés során a közönségünk jobban megismerkedhetett Godzsa Zoárddal – mondta el lapunknak Körmöci Judit, aki inotai otthonában férjével, Kiss Jánossal álmodta meg évekkel ezelőtt a Hidasházat.

Ami az est főszereplőjét illeti, Zoárdnak régi szenvedélye a fényképezés, még gyerekkorában ejtette rabul a képalkotás ezen a fajtája. Az elmúlt években több egyéni és csoportos tárlaton is bemutatkozott már fotóival, Várpalotán és környéken egyaránt. Ezúttal azonban új oldalát is megmutatta a közönségnek, hiszen verseit is hallhatták a megjelentek – a szerző mellett Körmöci Judit, Pócsik József és Kiss János tolmácsolásában, míg Dunai László klasszikusgitár-darabokat játszott az esten.

Elhangzott, Zoárd munkásságában a fotó és a vers nem csak hogy kölcsönhatásban vannak egymással, de szinte egységet képeznek.

– A képeknek nem szeretek címet adni, ezért verseket helyezek melléjük, amelyek így erősítik a fotókat. Egyik nincs a másik nélkül – vallja Godzsa Zoárd, akinek ars poeticáját a Hidasházban az egyik házigazda, Kiss János ismertette, aki hosszan beszélgetett a szerzővel.

– Meg kell örökíteni mindazt, ami van, s ami szép. Mindent, ami érzéseket kelt, továbbadni másoknak, érezzék ők is. Érezzék és lássák, mit fest a fény, és mit látok én.

A Hidasház következő eseményén, június 23-án a székesfehérvári Hungarikum együttes mutatkozik majd be saját dalokkal és népdalfeldolgozásokkal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában