Vasútmodell-terepasztal

2024.05.18. 11:00

Tapolcán találtak otthonra a mozdonyok

A Batsányi Vasútmodell Klub felbecsülhetetlen értékű vasúti terepasztalának nagy része helyet kapott a felújított teremben, ahova a VOKE Batsányi művelődési ház bezárása miatt költözött.

Tóth B. Zsuzsa

Már az avatás előtt kinőtte a helyét a tapolcai vasútállomás szociális épülete emeletén a vasútmodell-terepasztal. 

Kocsor Szabolcs vasútbarát mutatta be lapunknak a terepasztalt

A több száz kilónyi fém- és faanyagból készült, közel negyven négyzetméter területű, kicsiben is élethű vasút- és közlekedéstörténeti ereklyét Németh Ferenc klubvezető és a köré szerveződő baráti társaság készítette. Kocsor Szabolcs vasútbarát a költözés szervezését vállalta magára. – A vasútmodell-terepasztal komoly szakértelem, elhivatottság, több évtizedes gyűjtői- és kétkezi munka eredménye. Nagy örökség, harminc év eredménye, amit nem hagyhattunk elveszni – mondta Szabolcs. Hozzátette, hogy a rendkívüli biztosítási rendszerrel működő terepasztal működtetéséhez három fő jelenléte, munkája szükséges. Sajnálattal mondta még, hogy hely hiányában több elemet nem tudtak beépíteni, például a tapolcai honvédségi rakodó pontos mása is raktárban áll. Viszont a jánosházai és a balatonrendesi vasútállomás méretarányos kicsinyített mása látható a terepasztalon a sok hegy, völgy, rét, tó, ház és az állomásépületek mellett.     

A terepasztal hátterében Zentai Gábor vasúttörténeti fotóiból és korabeli újságcikkekből, dokumentumokból összeállított, a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeumtól felajánlott kiállítás látható, köztük az úgynevezett "Négyeske", vagyis a NOHAB-mozdony balesetének története is. A vasúttörténeti kiállítást Gelencsér László állomásfőnök adta át a napokban Lukács György pályavasúti területi igazgatóval. A kiállítás előzetes bejelentkezés mellett csoportok számára látogatható. 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában