Az ecsettől a mennyezetig

2024.05.22. 16:00

Templomkazetták reprodukcióiból nyílt vándorkiállítás Sólyban

Az ecsettől a mennyezetig című bútorfestő-vándorkiállítás megnyitójára került sor hétfőn délelőtt Sólyban, a Vidékünk Kultúrája Bemutatóházban. A tárlat a Békés Megyei Népművészeti Egyesület és Alapítvány alkotóinak több mint 30 munkáját sorakoztatja fel, ezeket augusztus 4-éig lehet megtekinteni a helyszínen előzetes bejelentkezés alapján.

Balogh Dávid

Ament Éva a kiállítás megnyitóján

Fotó: Balogh Dávid/Napló

Az országjáró tárlat a Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány közös összeállítása, melyben 13 alkotó – Ament Éva, Földi László, Kerékgyártó Emese, Lőrinczné Hrabovszki Mária, Molnár Anikó, Morva Lászlóné, Nagyné Hajdu Erzsébet, Nagyné Vig Krisztina, Reisz Ágnes, Schneiderné Papp Edit, Szabó Andrea, Vincze Borbála, Vígh Ilona – munkája látható.

 

A nagyszabású eseményt Ament Éva bútorfestő népi iparművész, szakoktató nyitotta meg. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2018 óta foglalkozik mennyezeti kazettákkal, azóta több templom kazettáit is restaurálták, többek között a sólyi református templomét is. 

 

Az augusztus 4-éig ingyenesen látogatható különleges tárlat a történelmi Magyarország fontos emlékeit, kulturális értékeit őrzi, amelyek komoly szakrális üzeneteket is hordoznak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában