Kettétört életek

2024.05.21. 16:00

Zenés színház a Főnixszel

Sümegen és Tapolcán is bemutatja a Főnix Színjátszó Egyesület a Kettétört életek című kétfelvonásos zenés színdarabot.

Tóth B. Zsuzsa

Sümegen május 24-én 19 órakor a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban, Tapolcán május 28-án a Tamási Áron Művelődési Központban 19 órakor mutatja be Főnix Színjátszó Egyesület a Kettétört életek című kétfelvonásos zenés színdarabot, amelynek szerzőpárosa N. Horváth Erzsébet és Szijártó János.

A Kettétört életek című darabban Márkus János belsőépítész szerepében Réwész Dávid, Papp Izabell színésznőt Perger Barbara alakítja majd
Fotó: társulat

A művet a Főnix Színjátszó Egyesület tagjai és a Yesterday zenekar viszi színre. A színdarab középpontjában a most 94 éves Molnár József belsőépítész áll. A darab középpontjában Psota Irén színésznő és az ő szerelme áll. Az a szerelem, amelyről mindketten azt tartották, hogy maga a csoda, ami nem is a Földön köttetett. Kiállta-e ez a szerelem a „történelem dobta" próbákat, nehézségeket? Mit kínált egy ember életéért az 50-es évek Magyarországa? Mi lett az ára annak, hogy főhősünk részt vett az '56-os forradalomban? A történelem kettétörheti-e az egyéni sorsokat, álmokat? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ a színdarab, amely az írói fikció, a fantázia és a történelmi dokumentumokra támaszkodó, valós élethelyzetek ötvözete. A történet valós, és külön érdekesség, hogy a darab zenéjét szerző újságíró, lapunk munkatársa, Szijártó János Nehéz idők rögös útján című könyve adta a forgatókönyv alapötletét, amit N. Horváth Erzsébet írt meg, s vitt színre rendezőként.

A színmű nézői tanúi lesznek egy olyan történelmi korszaknak, amelyről sokan még ma is csak suttogva mernek beszélni, mert talán nincs is olyan család a mai Magyarországon, amelynek génjeibe, tudatába ne égett volna bele – generációkon át – az elődeik által megélt, átélt megaláztatás, a vagyonelkobzás, a kitelepítés, a „csengőfrász", a kínvallatás és a börtön pokla. Márkus János belsőépítész szerepében Réwész Dávid, Papp Izabell színésznőt Perger Barbara alakítja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában