V. Magyar Kórusok Találkozója

2024.06.01. 10:00

180 dalost várnak határon innen és túl Veszprémbe

A Veszprém Város Vegyeskara Egyesület több mint három évtizede folyamatosan majd minden nyáron szervezett nemzetközi léptékű kórusfesztivált. Idén június 7–9. között rendezik meg az V. Magyar Kórusok Találkozóját Veszprémben a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Térben, az Árpádházi Szent Margit-templomban és a Regina Mundi-templomban.

Juhász-Léhi István

A szervezők tájékoztatása szerint Europa Cantat Éneklő Hetek, Amerikai–Magyar Kórustalálkozók és Vivace fesztiválok vonzották ide az énekkarokat szerte a világból. A Magyar Kórusok Találkozóját 2018 óta rendezik meg június elején, a nemzeti összetartozás napja (június 4.) időpontjához közeli hétvégén.

A fesztivál a Kárpát-medencei, illetve a nyugati diaszpórában működő magyar kórusoknak teremt egyedülálló találkozási lehetőséget. A határon túli kórusok és a házigazda Veszprém Város Vegyeskara közös programmal és egyéni fellépésekkel is készül, amelyek a közönség számára is nyitottak. A találkozót a járvány miatt 2020-ban és 2021-ben nem lehetett megrendezni, de 2023-ban a Dalvölgy keretében ismét sor került rá. Tavaly, az EKF évében a háromnapos Magyar Kórusok Találkozója része lett a nagyszabású Dalvölgy programnak, amelyre még további csaknem 1200 magyarországi énekes érkezett. Számos veszprémi és térségi koncert mellett a gálakoncerten összkari műsorblokkokban öt órán át zengett a magyar kórusmuzsika Veszprémben.

A cél az, hogy határon túli – és inneni, kiváló színvonalon működő kórusok találkozzanak Veszprémben Fotó: Veszprém Város Vegyeskara

Veszprém Város Vegyeskara mint a fesztivál házigazdája olyan programsorozatot állított össze, amelyben bemutathatja saját repertoárját, a kóruscsalád tagjainak kedves műsorszámait – a Vegyeskar, VVV Vokál, Dúdoló Népzenei Műhely, Seniorok –, de lesz lehetőség a közös munkára, a vendégek bemutatkozására és szakmai műhelymunkára is.

A program gerincét a közös próbák, koncertek, és műhelymunkák adják. A meghívott kórusok karnagyai és Erdélyi Ágnes, a találkozó művészeti vezetője alakítja ki a repertoárt, amelynek gálaműsoron történő bemutatását közös próbák előzik meg.

Kiderült, a cél az, hogy határon túli – és inneni –, kiváló színvonalon működő kórusok találkozzanak Veszprémben, énekeljenek egymásnak és együtt is, erősítsék meg egymást zeneileg és lelkiekben egyaránt. 2018 óta már 15 kórust láttunk vendégül – a Felvidékről, Erdélyből, a Délvidékről, a nyugati szórványból és belföldről is –, csak Kárpátaljáról nem sikerült vendégeket fogadniuk a szervezőknek a Covid és a háború miatt. Idén a 130 fős VVV-kóruscsalád 180 dalost vár Rimaszombatról, Kolozsvárról, Komáromból, Bakonybélből és Vácról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában