Megemlékezés

2024.06.03. 15:00

Barokk születésnapot rendeznek a kisvárosban

A háromszáz évvel ezelőtt született barokk festőre emlékeznek pénteken Sümegen.

Szijártó János

Háromszáz évvel ezelőtt, 1724. június 7-én született Franz Anton Maulbertsch, híres osztrák festő, akinek falfestményei és freskói számos helyen, köztük Sümegen a plébániatemplomban is megtalálhatók.

Franz Anton Maulbertsch, híres osztrák festő születésnapjának háromszázadik évfordulóját ünneplik pénteken. A felvétel a Püspöki Palotában készült, ahol őrzik emlékét
Franz Anton Maulbertsch híres osztrák festő születésének háromszázadik évfordulóját ünneplik pénteken. A felvétel a Püspöki Palotában készült, ahol őrzik emlékét
Fotó: Szijártó János / Napló

A "Maulbertsch 300", vagyis a Maulbertsch-év legkiemelkedőbb dátuma június 7., a zseniális barokk festő születésnapja, amelyet Sümegen aznap megünnepelnek a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, a Püspöki Palota, a plébániatemplom és az önkormányzat szervezésében, közreműködésével. Az előzetesen kiadott program szerint 17 órakor leleplezik a Püspöki Palotában vendégeskedő két Maulbertsch-festményt, a Mennyei ügyek egyik kiváló kurátora, Gaylhoffer-Kovács Gábor segítségével. Az előadó utána arról tájékoztatja majd az érdeklődőket, hogy miként készülnek a festők egy freskó elkészítésére, milyen tanulmányok, vázlatok szükségesek egy nagy mű létrejöttéhez. A szakmai háttér megismerése után a résztvevők átsétálnak a plébániatemplomba, ahol az ott lévő freskókat immár kellő tudás birtokában tekinthetik meg. A születésnapi programra a templomi koncert teszi fel a koronát. 19 órától az Era Nova vonósnégyes mutatja be a Mennyei harmóniák című összeállítást. A programon való részvétel díjmentes, de a Püspöki Palotában tartandó kultúrtörténeti előadásra regisztráció szükséges a helyek korlátozott száma miatt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában