sajtótájékoztató balatonfüreden

2018.06.15. 17:43

Rasovszky Kristóf a dobogóra állna az úszó Világkupán

Az eddigi füredi világversenyeken két ötödik helyezést szerzett Rasovszky Kristóf, aki a szombati Fina Hosa nyílt vízi úszó Világkupán hazai közönség előtt végre dobogóra állna.

B. Virág Rita

Fotó: Pesthy Márton

A Magyar Úszás Napját június 16-án tartják meg Balatonfüreden, amely egyben a Fina Hosa nyílt vízi Világkupa-sorozat egyik állomása, valamint az országos nyílt vízi úszóbajnokság is.

A Balaton Úszó Klub kiválósága, Rasovszky Kristóf bizakodva várja a szombati Világkupát Fotó: Pesthy Márton / Napló

Dr. Bóka István, a város polgármestere az esemény előtt megtartott sajtótájékoztatón elmondta, legnagyobb örömükre Balatonfüred neve mára összeforrott a nyílt vízi úszással, hiszen 2013 óta minden évben tartanak valamilyen a sportághoz köthető nagyszabású eseményt. Például rendeztek már Európa- és Világkupa-futamot, junior világbajnokságot, valamint a tavalyi vizes vébé nyílt vízi számait is itt bonyolították le.

- Úgy vélem, kijárna már Fürednek, hogy a magyar fiatalok dobogóra állhassanak a hazai közönség előtt. Bízunk benne, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk – tette hozá.

Szántó Dávid, a szervezőbizottság elnöke arról beszélt, öt kontinensről, 27 országból 77 férfi és 44 női úszó nevezett a megméretésre, amely így világbajnoki színvonalú mezőnyt ígér.

Olasz Anna, a világbajnoki ezüstérmes hosszútávúszó elmagyarázta, édesvízben egész más úszni, mint a tengeren. Biztató formában várja a szombati erőpróbát.

Rasovszky Kristóf, a legutóbbi, setubali Világkupa-futam aranyérmese, a Balaton Úszó Klub kiválósága azt mondta, Füreden eddig két ötödik helyet szerzett, de szeretne végre dobogóra állni. – Jól érzem magam és a formámra sem lehet panasz. Alaposan felkészültünk, szeretném folytatni a múlt héten megkezdett sorozatot – hangsúlyozta.

A sajtótájékoztatón nyilatkozott Ana Marcela Cunha brazil versenyző is, aki negyedik alkalommal képviselheti hazáját valamilyen balatonfüredi viadalon. – Szeretnék jól teljesíteni és dobogós helyet elérni – fogalmazott.

 

Szokolai László, Kristóf edzője lapunknak elmondta, mindig győzni szeretnének, ám ahhoz, hogy tanítványa jó eredményt érjen el, nem elég csupán a megfelelő felkészülés, hanem verseny közben jó időben kell jó döntéseket hozni.

- Fontos, miként méred fel a mezőnyt, a riválisokat, milyen az idő, a víz hullámzása. A legideálisabb a 20-22 Celsius-fokos víz, reméljük, ennél nem sokkal lesz melegebb – tudtuk meg.

Szokolai László kihangsúlyozta, iszonyú erős mezőny áll majd rajthoz szombaton, a szám legnagyobb sztárjai szinte mind eljöttek, vagyis egyáltalán nem lesz könnyű dolga Kristófnak.

A program szerint 9.30 órakor tartják a férfi 10 kilométeres rajtot, a női tíz perccel később indul. A Magyar Úszás Bajnokai 13 órakor mérik össze erejüket. Ezután 13.15 és 14.30 között a nagyközönség úszhat egy kilométert. A magyar bajnokság futamait 16 órától bonyolítják le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!