Két pápai dzsúdós is sikeres danvizsgát tett

2018.08.06. 22:10

A sportolóknak ez év elejétől sokkal nehezebb a fokozat megszerzése

Kántor István és Nagy István sikeres vizsgát tett 1. danra, így 13-ra nőtt a Pápai Judo Akadémia fekete öveseinek száma – tájékoztatott Mezei Csaba, az akadémia szakmai vezetője.

Haraszti Gábor

Kántor István (balra) és Nagy István diplomájával Fotó: a szervezők

Mindkét dzsúdós akkor ismerkedett meg testközelből a sportággal, amikor az önkormányzat a pápai cselgáncsozók rendelkezésére bocsájtotta a Pápai Küzdősport Centrumot. Kitartásuknak és elhivatottságuknak köszönhetően tudtak Budapesten sikeres danvizsgát tenni, ami jóval nehezebb volt, mint az elmúlt években.

– Ez a két fekete öv azért is különösen becses számunkra, mert az első dobásokat is mi tanítottuk nekik – mondta Mezei Csaba.

– A vizsga soha ilyen nehéz még nem volt, mint most, a dankollégium vezetősége ugyanis év elejétől megváltoztatta a vizsgarendszert, jóval szigorúbb lett, ez érzékelhető volt azon is, hogy a 11 vizsgázóból csak hatan köthettek fekete övet a derekukra. Korábban kilenc dobást kellett bemutatni jobbra-balra, most mind a 15-öt meg kellett csinálniuk uke és tori szerepben egyaránt (a tori az a fél, aki a technikát végrehajtja, az uke pedig az, akin a technikát végrehajtják – a szerk.). Örülök, hogy siker koronázta a több mint fél éves intenzív felkészülésüket, mindkettőjüknek gratulálunk.

Kántor István (balra) és Nagy István diplomájával Fotó: a szervezők

A szakmai vezető szerint a dankollégium célja a vizsga szigorításával az volt, hogy visszaszerezze a fekete öv méltóságát és tiszteletét, hiszen korábban sajnos olyanok is fekete öves vizsgát tudtak tenni, akik nem feltétlenül érdemelték meg.

Kántor István és Nagy István diplomájával immár 13-ra nőtt a városban működő akadémiánál munkálkodó fekete övesek száma.

– Ahogy a többi fekete övesünket, őket is arra sarkalljuk, hogy ne álljanak meg az első dannál, hiszen az igazi tanulás csak most következik. Terveink szerint szeptembertől még intenzívebben bekapcsolódnak az utánpótlás-nevelésbe, hiszen egy tudásnak akkor van értelme, ha az nem öncélú, hanem igyekszik az ember azt továbbadni – tette hozzá Mezei Csaba.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!