Újra együtt a nagy csapat

2018.09.08. 17:40

A veszprémi foci hőseit ünnepelték

Harminc évvel ezelőtt, 1988. június 12-én jutott fel az élvonalba, vagyis az NB I-be a veszprémi focicsapat. Nemcsak egyszerű megemlékezést tartott a Magyar Labdarúgó Szövetség Veszprém Megyei Igazgatósága, hanem bemutatták Varga Róbert 88. perc című monodrámáját, amely a történéseknek állít hiteles, érzelmes, vicces és olykor könnyfakasztó emléket.

B. Virág Rita

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A harmincéves jubileum alkalmából a Hangvillában látták vendégül az egykor öt éven át az NB I-ben szereplő Veszprémi FC egykori játékosait és a klub vezetőit, edzőit. A program Donát Tamás veszprémi újságíró összeállításával kezdődött, aki összeszedte a legemlékezetesebb gólokat, megmozdulásokat.

Az esemény egyben a 88. perc című monodráma bemutatója is volt. Lapunk egykori újságírója, jelenlegi külsős munkatársunk, Varga Róbert darabját Mikó István Jászai Mari-díjas színművész adta elő.

A 88. perc az egykor NB I-be jutott gárda vezetőedzőjének, Glázer Róbertnek a képzeletbeli notesze, így a főszereplő egyes szám első személyben elevenítette fel az öltözőben, a pályán vagy a pártirodában történteket. Többek között a Nyíregyháza elleni sorsdöntő ütközetet, amikor Horváth 88. percben elért fejesével kiharcolta az NB I-es szereplést az együttes.

A több humoros, tanulságos vagy eddig csak a legszűkebb körökben ismert sztorikkal fűszerezett előadás többek szemébe is könnyeket csalt. A nosztalgiázás közben a Napló első rovatvezetőjéről, Flaskár Istvánról is megemlékezett az edző, aki együtt élt-halt a veszprémi fiúkkal, s akiből Glázer Róbert „NB I-es újságírót” csinált.

A produkciót követően Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról beszélt, tízéves korában őt is megfertőzte ez a gyönyörű sportág. A harminc évvel ezelőtt siker felejthetetlen pillanatai pedig örökre bevésődtek a feljutást kiharcoló hősök, a velük együtt ünneplő veszprémiek emlékezetébe is.

- Ez a siker nemcsak a tiétek, hanem a városé is. Nem sztárok, hanem győztesek futottak ki a gyepre. A csapat, amely a közösségünket megtanította a győzelemre – fogalmazott a város első embere.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő azt a pillanatot idézte fel, amikor a Ferencváros elleni 2:1-re megnyert meccsen labdaszedőként közreműködhetett.

- A 90. percben érkezett felém egy labda, de elgurult mellettem, így Csomesznek (Csomay József – a szerző) kellett vagy fél perc, hogy elballagjon a lasztiért. Az időhúzás közben Csomesz annyit mondott: „Szép volt, Kicsi!” Itt kell bevallanom, így sikerült, nem tudtam lekezelni a lasztit. Köszönöm nektek, hogy ilyen remek példaképeim lehettek, mint ti – mondta.

A köszöntés végén néhány drukker zászlóval felszerelkezve éltette egykori kedvenceit, akik meghatódva köszönték meg a szurkolást.

Glázer Róbert, a csapat trénere lapunknak elárulta, többször is a könnyeivel küszködött az előadás közben. Ahogy Mikó Istvántól is megtudhattuk, Glázer Róbert edző megcsinálta a veszprémi Ajaxot.

- Most is úgy vélem, ez volt a nagybetűs csapat, amelyet fantasztikus emberek alkottak egytől egyig. Pályafutásom egyik legszebb pillanata volt, nemhiába kértek fel öt alkalommal is Veszprémben edzőnek. Azt gondolom, legalább száz év kell ahhoz, hogy még egyszer minden ennyire klappoljon. Ahogy a darabban is elhangzott, a feleségemnek, Zsuzsának nagyon sokat köszönhetek, ő noszogatott, hogy üljek le a veszprémi kispadra. Később is jó megérzései voltak, nem akarta, hogy az ETO-hoz szerződjek, meg is buktam ott. Az előadás során újra átélhettük életünk legszebb időszakát, nagyon meghatódtam – nyilatkozta.

Csík Ferenc, a gárda egyik alapembere, az MLSZ Veszprém Megyei Igazgatóság vezetője kifejtette, egy évet készültek az ünnepségre, a legnehezebb az volt, hogy felkeressék az NB I-ben szerepelt összes játékost.

- Amikor elolvastam Robi darabját rendkívül megragadott, megfogott. Könnyek nélkül nem is lehet kibírni. Örülök, hogy ilyen sokan eljöttek, és tíz év múlva jó lenne ismét együtt ünnepelni – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!