utolsó nagypályás meccsét játszotta

2018.10.29. 13:09

Hetvenöt évesen búcsúzott az ország legidősebb labdarúgója a Tapolca ÖFC színeiben

A 75. születésnapja előtt két nappal vonult vissza a nagypályás labdarúgástól az ország legidősebb futballistája, aki rákbetegségét követően lépett újra pályára a Tapolca ÖFC színeiben. A Zalahaláp elleni bajnoki voltaképpen róla szólt.

Horváth Gábor

Természetesen az ugratások sem maradtak el a meccs előtt, amelyen Gyevnár Kálmán csapatkapitányként játszott

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A borongós-hűvös kora reggelt épp napsütés váltotta fel, amikor a megye III-as labdarúgóbajnokság két csapatának játékosai kifutottak melegíteni a pályára a tapolcai stadionban.

Más volt ez a meccs, mint a többi bajnoki: a hazai alakulat, a Tapolca Öregfiúk FC ugyanis ezen a találkozón, vasárnap búcsúztatta el az aktív játéktól legidősebb futballistáját, Gyevnár Kálmánt.

Kálmán – akiről néhány éve terjedelmes írást közöltünk – tényleg nem mindennapi figura, keramikus, kertépítő, egykori sárkányrepülős, nem mellesleg az aktív életmód példaképe, akit mindenki nagyon szeret a közösségben.

S tényleg, utóbbit bizonyítandó szépen gyűltek az emberek a stadion lelátóján. Mindenkinek volt egy kedves szava, ölelése, kézfogása Kálmánhoz, vagy ahogyan a legtöbben szólítják, Papához.

Természetesen az ugratások sem maradtak el a meccs előtt, amelyen Gyevnár Kálmán csapatkapitányként játszott
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Tapolca ÖFC Papa 75. születésnapjára időzítette a búcsút, a klub vezetője, Boczkó Gyula köszöntötte elsőként az ünnepeltet a játéktéren felsorakozott csapatok előtt. – Jó erőt, egészséget kívánok neked és a kispályás labdarúgásban természetesen továbbra is számítunk rád (azt még nem hagyta abba! – a szerk.) – mondta a sportvezető, aki egyébként „felfedezte” Gyevnár Kálmánt a nagypályás focinak. Papa 60 év fölött kezdett el náluk focizni, első meccsén két góllal tette le a névjegyét az együttesben. Boczkó Gyula mellett csapattársa, a Magyar Labdarúgó Szövetség Veszprém Megyei Igazgatóságának társadalmi elnöke, Császár László, az együttes, valamint a Tapolca Kft. is külön köszöntötte Gyevnár Kálmánt, aki mezeket, labdát és kupát is kapott a kezdőrúgás előtt.

Nem sokkal később a Papa unokájával nagyjából egyidős Vámosi Vanda a sípjába fújt, Kálmán, aki ezúttal csapatkapitány volt, középcsatárként kapott szerepet. A súlyos betegség, illetve két műtét után visszatért futballista 15 percet játszott, épp Császár László váltotta, és természetesen hatalmas üdvrivalgást és tapsot kapott. A játéktér mellett már pezsgő várta, ahol azonnal koccintottak az egészségére.

Az utolsó momentumok a pályán, az ünnepeltet Császár László váltotta
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Három éve, amikor vastagbél rákot diagnosztizáltak nála, műtötték, kemoterápiát kapott, majd ismét operálták, senki sem gondolta, hogy hamarosan ismét a pályán lesz.

- Már két éve nem izzadtam meg, most egy kicsit igen. Azt hittem, nem tudok majd lépni se, de jó volt, jól éreztem magam – mondta lecserélést követően lapunknak Gyevnár Kálmán.

- A betegség teljesen megváltoztatta az életemet, nehéz időszak volt, de ma már szerencsére minden leletem negatív. Jól érzem magam, sokat dolgozok és mozogni is igyekszem minél többet. Mindent köszönök a tapolcai dr. Szipőcs Istvánnak, valamint a veszprémi sebészeti centrum és az onkológia dolgozóinak. Hálás vagyok a klubnak is, ez egy remek közösség, igazi baráti társaság – fogalmazott az ünnepelt, aki külön megkért, hogy írjam le: mindenki menjen el az adott életkorban ajánlott orvosi szűrésekre, emellett kihangsúlyozta a mozgás, a sport fontosságát.

Szerinte sok fiatalnak komoly hiányosságai vannak e téren, azt már mi tesszük hozzá: a tapolcaiaknak nem kell messzire tekinteniük a pozitív példáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!