szakértelméhez kétség sem férhet

2018.12.27. 11:30

Denzel Washington is feküdt a Telekom masszőrének asztalán

A világ legjobb ultrafutói közé tartozott, ám egy gerincműtét kettévágta karrierjét. Ezután sem tudott elszakadni a sporttól, masszőrnek állt, de ott sem elégedett meg a középszerűséggel, nem csoda hát, ha Szücs Antal jelenleg Európa egyik legjobb kézilabdacsapatánál, a Telekom Veszprémnél dolgozik.

B. Virág Rita

Denzel Washington is feküdt az asztalán

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Meglehetősen későn, 19 évesen kezdett el komolyabban futni, akkor hatezer társa közül megnyerte az ötezer méteres magyar katonai hadtestbajnokságot. Miután leszerelt, a fővárosi Építők SC-hez igazolt, ahol Szekeres János mesteredző keze alatt két év alatt hazánk egyik legjobb hosszútávfutójává vált.

Denzel Washington is feküdt az asztalán
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Szücs Antal – vagy Tóni, ahogy munkahelyén, a Veszprém Arénában is szólítják – pályafutása során negyvennyolc maratonit futott. Legjobbját a milánói maratonin érte el, 2:16:42 órát, amellyel jelenleg olimpiai kvótát is szerezhetne. Magyar bajnoki címet 2001-ben ünnepelhetett, 2:20:16 órával. Csak egy érdekesség, hogy az idén Csere Gáspár gyakorlatilag Tónival azonos idővel (2:20:10) nyerte meg a bajnokságot. Egyik nagy eredményének tartja még, hogy 1998-ban a San Diegó-i maratonin negyedik lett.

Szücs Antal ötven kilométeren is nyert OB-t (2:49 órával). Egyik legjobb ultrafutó-­eredménye 1992-ből való, akkor a tizenkét órás Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett 141 kilométerrel. Firenzében pedig a 100 kilométeres világbajnokságon a világ harmadik legfiatalabb versenyzőjeként ért célba, amiért egy különleges, egyedi kupát is kapott.

A pályafutása végén iramfutóként Szentgyörgyi Katalin ifjúsági és utánpótlás, valamint felnőtt mezei futó Európa-bajnokot segítette a felkészülésben, s ezért Marokkóban élt fél évig. Már ekkor egyre inkább elsajátította a masszőrszakma csínját-bínját, s olyan neves sportolók adták nála egymásnak a kilincset, mint például Khaled Skah, az 1992-es barcelonai olimpia 10 ezer méteres bajnoka.

Tóni persze nem elégedett meg ennyivel, ahogy a futásban, úgy új szakmájában is a legjobbra törekedett. Megismerkedett dr. Fehér Zsolt anatómiaprofesszorral, akinek a segítségével formalinos tetemeken hosszú hónapokig tanulmányozhatta az emberi testet. Többféle masszázsmódszert is elsajátított, s ezekből kiszemezgette és összefűzte a legfontosabb tudnivalókat, a legértékesebb mozdulatokat, és ebből sajátos, egyéni stílust alkotott.

Az élet úgy hozta, rövid ideig az Egyesült Államokban, Los Angelesben is dolgozott, ahol a világhírű színész, Denzel Washington is a páciense volt. Megfordult még az ausztrál és a dél-afrikai kajak-kenu válogatottnál is, majd Szegeden telepedett le. Tizenhét éves barátság fűzi Nagy Lászlóhoz, a Telekom Veszprém csapatkapitányához, illetve a korábbi klasszis irányítóhoz, Eklemovics Nikolához.

Tóni jelenleg harmadik szezonját tölti a bakonyiaknál, s azt mondja, annyira szereti a sportot, az ehhez köthető légkört, hogy nem sokat gondolkodott, amikor arról volt szó, adja fel magánpraxisát, és költözzön Veszprémbe. Úgy fogalmazott: „Élni jöttem Veszprémbe, nem lakni.”

Elmondása szerint szuper társakkal dolgozhat a klubnál, Végh József és Nemanja Vucic is nagyszerű szakember, akikkel jól kiegészítik egymást. Ráadásul a magánélete is tökéletesen alakul, társa rendkívül motiváló, szakmai előmenetelét, fejlődését minden téren támogatja, amiért nagyon hálás neki.

Tóni az egyik legnagyobb dumás, akit valaha is ismertem, a szakértelméhez, hozzáértéséhez azonban kétség sem férhet. Nehéz elképzelni őt komoran, hiszen gyakorlatilag mindig nevet, s ezt a jókedvet átragasztja a környezetére is. Azt mondta, a szezon elején azonban mégsem volt töretlenül jókedvű, a csapattal együtt nehezen élték meg a bukdácsolást. Viszont szerinte végre minden jól alakul, s azt jósolta, a 2018–19-es szezonban újra bajnoki címet ünnepelhet a Veszprém, és a négyes döntőre is jó eséllyel pályázik. Rajta biztosan nem fog múlni, reméljük, nemcsak masszőrnek, de jósnak is kiváló…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!