patinás megmérettetés

2019.07.09. 07:00

Ismét fogatokkal versenyeztek a tihanyi Belső-tó partján

A Dunántúl legpatinásabb fogathajtó versenyét rendezték meg hétvégén a Belső-tó partján.

Marton Attila

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Tihanyi Lovas Klub 1991 óta minden év július első vasárnapján megszervezi a versenyt. A hagyományokhoz híven a fogatok nem összetett versenyben, hanem akadályhajtás számban mérték össze tudásukat, ezúttal is két kategóriában. A viadalra ezúttal 36-an neveztek, tizenhét fogat a C kategóriában és 19 a D kategó­riában indult – mondta Csuti Anikó, a rendezvényt szervező Tihanyi Lovas Klub tagja.

A klub a tihanyi önkormányzat főtámogatásával és helyi vállalkozók segítségével szervezte meg a rendezvényt.

Csuti Anikó főszervező hozzátette, Veszprém megye mellett Tolna, Somogy, Baranya és Pest megyéből is érkeztek versenyzők. A két kategória mellett bemutatójelleggel egy pónifogat és egy egyes fogat is részt vett a programban. A versenyen jellemzően lipicai vagy lipicai félvér fogatok álltak rajthoz, mert ezeket a fajtákat lehet a legjobban idomítani.

A megmérettetésen két kategóriában harminchat fogat állt rajthoz
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az akadályhajtásban a futballpálya nagyságú területen a bólyapárok (sejbák) között haladtak át a fogatok, a végeredmény a pálya teljesítésének ideje mellett azon múlt, ki szerzett kevesebb hibapontot, vagyis ki teljesítette tökéletesebben a pályát. A vadászhajtás során a hajtók a lovak engedékenységét, fordulékonyságát és gyorsaságát mutathatták be.

A C kategória akadályhajtásban Horváth Rajmund (Marcali Város Szabadidő SE) végzett az élen, megelőzve Gnyálin Jánost (Tököli Lovasklub) és Kiss Sándort (Vámosgyörki SE). Ugyanebben a kategóriában vadászhajtásban Ágoston Gyula (Balatonlelle-­Kishegyi LK) lett az első, a második helyen Horváth Rajmund, a harmadikon Magyar Zoltán (mindketten Marcali Város Szabadidő SE) végzett.

A D kategóriában akadályhajtásban Ágoston Bianka (Balatonlelle-Kishegyi LK), Glück Bernadett (Herceggyöpi LE), Töviskáti Ferenc (Izsáki LSE) lett a végső sorrend. A D kategória hibaidős akadályhajtásban a veszprémi Jánni Levente lett az első, megelőzve Töviskáti Ferencet és Borsodi Pált (Fülöpházi LSE).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában