Szerencsés párosítás

2020.01.31. 11:25

Ki nem mondott álom – Az ajkai cél távolinak tűnik, de jó úton haladnak

Ha máskor nem, az elmúlt évben bebizonyosodott, hogy Ajkán érdekli az embereket a labdarúgás.

Horváth Gábor

Az ajkaiakra (középen Kis Károly edző) kemény tavasz vár, az újoncnál azonban készen állnak a csatára

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Fontos mutató a nézőszám, talán a legfontosabb, legalábbis szerintem ezzel kellene kezdeni mindenütt a felnőttfutball fejlesztését. Persze van egy sor más szempont, amit figyelembe kell venni, de igazán akkor lehet sikeres egy labdarúgóprojekt, ha az adott helyen van rá igény. Nos, Ajkán – a hagyományok mellett – jelenleg igény is van, projekt is van. Szerencsés párosítás.

Az ajkaiakra (középen Kis Károly edző) kemény tavasz vár, az újoncnál azonban készen állnak a csatára Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ha megnézzük az NB II. őszi szezonjának nézőszámait, látható, hogy az FC Ajkát átlagban közel 900 szurkoló látta bajnoki meccsenként. Ez a szám elsőre nem tűnik túl izmosnak, de a magyar labdarúgásban meg kell becsülni. Főleg, ha teszünk egy kis összehasonlítást: a körülbelül 28 ezer lakosú Veszprém megyei város ezzel a mutatóval nagyjából egy szinten van a 120 ezres Nyíregyházával és a 60 ezres Békéscsabával, a 70 ezres Szolnokot pedig megelőzi. A 2019-es kupatalálkozókon, a Debreceni VSC és az Újpest FC ellen több ezren zsúfolódtak össze az ajkai városi stadionban, ahol igazi futballhangulat uralkodott. Fontos megjegyezni, az emberek nem azért gyűltek össze, hogy lássák az NB I-es játékosokat, hanem azért, hogy lássák csapatukat az NB I-es rivális ellen. Nagy különbség, és az FC Ajka bizonyított, egyik meccsen sem vallott szégyent.

Mint említettem, Ajkán projekt van, amely egyelőre jól halad. Ki nem mondott álom, de ott van a helyi futballszeretők szemében, a félmosolyokban, a kacsintásokban egy újabb lehetséges osztályváltás, szereplés a honi legjobbak között. Ez még nagyon távolinak tűnik, de az út jó. Arra kell nagyon figyelni, hogy ezen az úton csapat és közönsége sose veszítse el egymást, az együttes ne szakadjon ki környezetéből. A vezetőségnek nemcsak a pályán kell többet és jobbat kicsikarnia a csapatból, hanem a szurkolók növekvő igényeit is ki kell elégítenie. Nem könnyű feladat, de Ajkán belevágtak, és már ez is nagy szó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában