Telekom Veszprém

2020.04.18. 07:00

Éles József lett a legjobb irányító

Éles József nélkül nincs veszprémi All-star csapat. A Telekom Veszprém közösségi oldalán szavazásra buzdította szurkolóit, döntsék el, kik a klub fennállásának legjobb játékosai. Minden idők legjobb veszprémi hetesét Éles József irányítaná.

B. Virág Rita

Éles József a veszprémi kézilabdázás kultikus alakja Fotó: archív

Több száz szavazat érkezett a Telekom Veszprém felhívására, ahol az irányítók között nagy fölénnyel nyert Éles József. A korábbi klasszis az elmúlt évtizedekben a klub kultikus figurája lett. Nehezen tudjuk elképzelni, hogy a róla szóló nóta nélkül – amelyben „Felmegy az Éles az égbe, a csarnok tetejébe…” – rendezzenek magyar el classicot, vagyis Veszprém–Szeged derbit.

Éles József 1991-ben, 22 esztendősen igazolt Veszprémbe, s itt a királynék városában teljesedett ki tehetsége, lett a magyar kézilabdázás meghatározó alakja.

Összesen tizenkét évet játszott a Fotex Veszprémben, amelynek színeiben tíz alkalommal nyert magyar bajnoki címet és ugyanennyiszer magyar kupát is. Tagja volt az 1992-ben Kupagyőztesek Európa Kupáját (KEK) nyert gárdának, ahogy a 2002-es Bajnokok Ligája-döntős alakulatnak is. Háromszor választották az év kézilabdázójának (1992, 1993, 1997). Jelenleg is ő veszprémi klub gólrekordere, 1606 találatot jegyzett pályafutása során.

Éles József a veszprémi kézilabdázás kultikus alakja Fotó: archív

A pályafutását gyakorlatilag kettétörte, amikor 2000. nyarán balesetet szenvedett. Kiskunmajsa közelében autójával az árokba borult, életveszélyes állapotban került kórházba. Lábán olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az amputáció is szóba került, azonban állhatatosságával, elszántságával egyéves rehabilitációt követően visszatért.

Veszprémből tizenkét év után igazolt el, Görögországban, Svájcban vezetett le. Végül 2006-ban vonult vissza.

A magyar válogatottban 179-szer lépett pályára. A 1993-as világbajnokságon 43 találattal gólkirály lett.

Visszavonulása után edzőként is dolgozott, de jelenleg az Éles Kézisuli tulajdonosa, az NB I/B-s Veszprémi KKFT ügyvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!