Az elmúlt években kimagasló országos eredményeket értek el

2020.05.29. 11:30

A legjobbak közé kerültek a fiatal veszprémi lovasok

Veszprém Három fiatal veszprémi lovas is bekerült a Magyar Lovassport Szövetség Talent Programjába. Naményi Panna, Merényi Réka és Nyári Zsuzsanna alig várja az idei versenyszezon kezdetét.

B. Virág Rita

A képen jobbról Naményi Panna, Merényi Réka és Nyári Zsuzsanna hátasával

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Magyar Lósport Szövetség 2014-ben indította el Talent Programját azzal a céllal, hogy felkutassa és felkarolja a fiatal, tehetséges lovasokat. A felvételt nyert lovasok részére átfogó szakmai oktatást nyújtanak, edzőtáborokat tartanak nekik, segítik a versenyzésüket.

Merényi Réka, Naményi Panna és Nyári Zsuzsanna az elmúlt években elért kimagasló országos eredményeivel hívta fel magára a figyelmet, és került be a programba. A lányok jelenleg Bándon készülnek Finta Géza edző irányításával, s a Veszprémi Utánpótlás Kosárlabda Egyesület (VUKE) lovas szakágának tagjai.

A mindössze 14 esztendős Nyári Zsuzsanna azt mesélte, kicsi kora óta rajongott a lovakért, a nagymamája vitte el először lovagolni a nemesvámosi Pauer Lovas Klubba. Egyre gyakrabban látogatták meg a lovardát, majd egy pónival elkezdett versenyezni. Töretlenül fejlődött, egyre jobb eredményeket ért el, és a military csapatban találta magát, amellyel tavaly ezüst­érmet szerzett az országos bajnokságon.

– Tavaly decemberben kaptam meg a lovamat, Veganum Bettit, egy kisbéri félvért, amellyel szeretnék majd militaryban versenyezni. Mivel ez egy igen összetett szám, sok tapasztalatot igényel, ezért egyelőre díjugrató viadalokon edződünk, gyakorlunk. A hétvégén Balatonvilágoson lesz az első megmérettetésünk, ahol három napot töltünk, és a ló is ott alszik. Most sok minden eldől majd, miként kezeli az új helyzeteket, képes-e alkalmazkodni. Betti még egy fiatal ló, ezért bízunk benne, hogy ügyesen veszi majd ezeket az akadályokat – fogalmazott kérdésünkre Zsuzsa.

Naményi Panna is Nemesvámoson kezdte pályafutását, négy éve versenyszerűen lovagol.

– A military gyakorlatilag három szakágat foglal magában – magyarázta a Padányi-gimnázium végzős diákja. – A díjlovaglás az első részét adja a számnak, ahol a ló kezelhetőségéről, lovagolhatóságáról, a ló és lovas összhangjáról adunk számot. Fontos, hogy minél kisebb segítséggel minél bonyolultabb feladatot végre tudjon hajtani a ló. Ezután következik a terepgyakorlat. Minél magasabb szinten űzzük a sportágat, annál nehezebb terepen kell ügyesen átkelni, például természetesen akadályokon, rönkökön. A díjugratással zárjuk a versenyt, amely talán a legismertebb része a militarynak. Itt különböző magasságú, színes rudakat kell átugrani anélkül, hogy azok leesnének – árulta el lapunknak a fiatal sportoló.

A képen jobbról Naményi Panna, Merényi Réka és Nyári Zsuzsanna hátasával
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Panna Miniatűr nevű lovával második éve dolgozik együtt. Az, hogy az együttműködés ló és lovasa között sikeres, jól jelzi, hogy Panna előző lovával, Accasbellel a két éve Bábolnán megrendezett országos bajnokságon egyéniben bronzérmet szerzett, csapatban pedig a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Merényi Réka, aki szintén a Padányi-gimnázium tanulója, ötévesen ült először lovon, 14 évesen vett részt az első lovas versenyen. Ugyan még csak ifjúsági korú, de már egy csillagos kategóriában indulhat a különböző erőpróbákon.

A csillagok a különböző nehézségi szinteket jelölik, csak viszonyításként elmondjuk, hogy a nemzetközi szinten egy–öt csillagos versenyzők indulnak.

Réka, aki a már említett bábolnai országos bajnokságon az ifik között aranyérmet nyert, s csapatban Naményi Pannával is első helyet ünnepelhetett, elmondta, idén is egycsillagos kategóriában próbál minél több kimagasló eredményt elérni Hermione nevű hátasával.

Szeretné megvédeni a címét és idén megpróbál a kétcsillagosok között is tapasztalatot szerezni. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 110 centiméteren végzi az ugrásokat, a másik kategóriában már 115 centiméter magasra teszik a léceket.

A Talent Programnak köszönhetően a lányok ott kopogtatnak a magyar élmezőny ajtaján, és ha kitartóan, szorgalmasan gyakorolnak, akkor be is léphetnek rajta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!