Otthon nem hibázhatnak, ha az elitbe készülnek

2020.10.14. 07:00

Amikor legutoljára kikapott a Celjétől a Telekom, megnyerte a KEK-et

A szlovén és a magyar rekordbajnok méri össze erejét szerdán a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. A Telekom Veszprém–Celje összecsapás 18.45 órakor kezdődik.

B. Virág Rita

A Telekom Veszprém (a labdával Nilsson) remek győzelemmel hangolódott vasárnap, a Balatonfüredi KSE-t biztosan verte

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az eddig nyeretlen Celje Pivovarna Lasko ellen kötelező győzelemre készül a makulátlan mérleggel büszkélkedő Telekom Veszprém együttese. A szlovén alakulattal szemben egyébként is remek mérleggel büszkélkedhet a magyar alakulat, hiszen a Bajnokok Ligája-sorozatban eddig tizennégy alkalommal találkozott a két csapat, és tizenkétszer a Veszprém nyert, egy döntetlen és egy vereség mellett. Az egyetlen fiaskót és ikszet a 2007/08-as évadban gyűjtötte be a bakonyi csapat: hazai pályán 24-24-re végzett, míg idegenben 28-23-ra kapott ki. Akkor a Veszprém nem is jutott tovább a csoportkörből, kiesett a Kupagyőztesek Európa Kupájába (KEK), amelyet aztán végül megnyert.

A celjeiekhez különleges kötelék fűzi a veszprémieket. Nemcsak azért, mert a két szurkolótábor remek kapcsolatot ápol egymással, hanem annak idején

a Celje átadta csarnoka építési terveit, és az alapján épült meg a Telekom mai otthona, a Veszprém Aréna.

A szlovén rekordbajnok – összesen 24-szeres első – utánpótlás-nevelése európai hírű, mindig kiemelt figyelmet fordítanak a fiatalok szerepeltetésére. Mi sem jelzi ezt jobban, mint hogy szinte minden évben új csapatot kell építeniük, miután nagyon gyorsan lecsapnak feltörekvő tehetségeikre. Nyáron például a 20 esztendős Domen Makuc írt alá a spanyol Barcelonához.

A BL-mezőny legalacsonyabb átlagéletkorú együttesét – mindössze 22,6 év – azonban nem szabad félvállról venni, hiszen fiatalságában van az ereje, és emiatt játékosaiban mindenkinél jobban ég a bizonyítási vágy. Igaz, a kapuba sikerült egy rutinos horvát válogatottat igazolni Filip Ivic személyében, aki tagja volt a 2016-ban BL-t nyert Kielce alakulatának is. Rajta kívül Veron Nacinovic Rijekából, Tadej Mazej a Gorenje Velenjéből, Radojica Cepic és Arsenije Dragasevic pedig a Rudar Pleoljából igazolt Celjébe. A távozók listája hasonlóan hosszú: Klemen Ferlin az Erlangenbe, Domen Makuc a Barcába, Drogo Silva a Portoba tette át székhelyét. Stefan Zabicot és Filip Rakitát Mariborba adták kölcsön.

A Telekom Veszprém remek győzelemmel hangolódott vasárnap, a Balatonfüredi KSE-t biztosan verte Fotó: Penovác Károly/Napló

A 2018/19-es évadban érkező Tomaz Ocvirk edzővel ráadásul az előző évadban sikerült túljutni a csoportkörön, amelyre

hat évig nem volt példa.

Idén hasonló célokat fogalmaztak meg Celjében, bár az idény első három meccsén pontot nem sikerült szerezni. Előbb hazai pályán kikaptak az Aalborgtól (29-31), aztán Barcelonában belefutottak egy nagyobb zakóba (42-28), legutóbb pedig otthon a Kiel győzte le őket (24-35).

Mondanunk sem kell, hogy a Telekom Veszprém számára kötelező a győzelem megszerzése, főleg hazai közönsége előtt. Ezt hangsúlyozta David Davis, a bakonyiak mestere is, aki úgy fogalmazott az egyesület hivatalos oldalának, a Celje kerete mindig tele van tehetséges fiatallal, akik ellen sosem könnyű játszani.

– A lehető legkeményebben szeretnénk megérkezni a meccsbe, és megpróbáljuk megtartani azt a jó érzést, ami eddig a BL-találkozókon végigkísért minket – mondta.

Davis edző hangsúlyozta, ha szeretnének nagy dolgokat elérni a sorozatban,

minden hazai összecsapást hozniuk kell.

A találkozó szerdán 18.45 órakor veszi kezdetét az arénában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában