Karácsonykor sem pihentek

2020.12.28. 07:00

A Telekom Veszprém 20:30 órakor meccsel a THW Kiellel a döntőért

Soha nem látott, szigorú egészségügyi protokoll szerint rendezik meg a 2019/20-as évad végén a koronavírus-járvány miatt elhalasztott férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőt Kölnben. Nagy kérdés, hogy a zárt kapus, nézők nélküli tornán melyik csapat tud előbb alkalmazkodni a szokatlan, különleges körülményekhez. A négyszeres döntős Telekom Veszprémnek a német THW Kiel gárdáján át vezethet az út a fináléba, míg a másik ágon a Barcelona és a PSG méri össze erejét.

Bényi-Virág Rita

Telekom Veszprém - Vörös Dávid

Fotó: handballveszprem.hu/Vörös Dávid

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) a koronavírus-járvány miatt kétszer is a halasztás mellett döntött a Bajnokok Ligája négyes döntője kapcsán az előző idényben. Amikor a járvány miatt gyakorlatilag lezárták az egész világot, akkor az EHF-nek sem volt más választása, törölte a nyolcad- és negyeddöntőket a legrangosabb kupasorozatban, majd a május 30–31-re kiírt final fourt augusztus végére halasztotta. Később nyilvánvalóvá vált, hogy ebben az időszakban lehetetlen megtartani a tornát, ezért újabb időpontot jelölt ki, december 28–29-ét.

Az európai szövetség makacsul ragaszkodott a négyes torna megrendezéséhez, és még az sem riasztotta el ettől, hogy a karácsonyi ünnepek miatt a legtöbb csapat ilyenkor a szabadságát tölti.

Az idei év azonban másképp alakult, a legjobbak karácsonykor sem állhattak le, így például a Telekom Veszprém együttese is szorgalmasan készült a négyes döntő megpróbáltatásaira.

– Az idei évben már semmin sem csodálkozunk, most egy extrém helyzetben vagyunk, ehhez kell alkalmazkodnunk. Tény, hogy a december végi időpont nem túl ideális, hiszen már a világbajnokság rajtja is vészesen közeledik – kezdte Lékai Máté, a Telekom Veszprém csapatkapitánya, aki a napokban 2023-ig meghosszabbította kontraktusát a 26-szoros magyar bajnokkal. – Mindnyájan tudjuk, mi a cél, mi a feladat, ezért most nem volt szabadság vagy pihenő, karácsonykor is edzettünk, készültünk.

A veszprémiek szombat este hozták nyilvánosságra, hogy a csapat valamennyi tagjának negatív lett a Covid-tesztje, így vasárnap útnak indulhatnak Kölnbe. A helyszínen újabb tesztelésnek vetik alá a csapatokat, ráadásul rendkívül szigorú higiéniás követelményeknek és egyéb szabályoknak kell megfelelniük. Mint azt megtudtuk, minden játékos és stábtag külön, egyágyas szobába kerül. A rendezők gondosan meghatározták, ki hová ülhet a csapatokat szállító buszokon, az étkezések során az asztaloknál. Az öltözőkben, a mérkőzéseket követően senki sem használhatja a zuhanyzókat, a szállodába visszaérve tisztálkodhatnak a sportolók. A Lanxess Aréna sajtóközpontjában is hasonlóan szigorú feltételekkel tudnak csak dolgozni a tudósítók.

Ezúttal nem lesz kijelölt interjúzóna, ahol az összecsapások után ki lehet faggatni a játékosokat, és valamennyi sajtóesemény elmarad.

A tornán először a Barca és a PSG, majd a Telekom Veszprém és a Kiel méri össze az erejét, 18 illetve 20.30 órától. A bakonyiak legutóbb december elején mérkőztek meg a Kiellel, akkor 41-33-ra nyertek. Lékai Máté szerint azonban az a meccs semmit sem számít Kölnben.

Szeretnénk, ha négy elveszített döntő után végre felkerülne a korona a veszprémiek fejére Fotó: handballveszprem.hu/Vörös Dávid

– Mindig jó érzés legyőzni a Kielt, ám most egy teljesen új találkozó kezdődik. Ugyan többen elkapták a koronavírust a német csapatból is, azonban a múlt heti, Löwen elleni rangadón (32-23-ra nyert a Kiel – a szerző) már szinte teljes volt a kerete, csak Magnus Landin és Pavel Horak hiányzott, míg Bylik amúgy is sérült. Szerintem utóbbin kívül hétfőre mindenki harcra kész lesz – mondta a játékos.

Lékai Máté szerint a németek ellen elsősorban a védekezés és a kapusteljesítmény dönt majd, még ha a mérleg nyelve előzetesen a veszprémiek felé billen, akkor is. Niklas Landin kapus az említett decemberi találkozón nem védett, azonban most elképzelhetetlennek tartja, hogy ne ő álljon a Kiel kapujában. A másik ágon a Barcelona tekintélyt parancsoló őszi produktuma miatt a katalánokat tartja favoritnak.

– A szurkolóink nélkül sokkal nehezebb lesz, mint bármikor máskor. Viszont azt megígérhetem, küzdeni fogunk, értük is, és ha hazahozzuk a trófeát, akkor együtt is megünnepeljük a győzelmet, amikor majd lehet – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!