edzőként tevékenykedik tovább

2021.04.28. 14:00

Visszavonul a magyar csúcstartó kalapácsvető, Orbán Éva

A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) szerdán jelentette be, felhagy aktív sportolói pályafutásával Orbán Éva kalapácsvető, és edzőként tevékenykedik tovább az egyesületben.

B. Virág Rita

Veszprém legeredményesebb női atlétája Pápán, Kis Károly keze alatt ismerkedett meg a kalapácsvetéssel, majd Veszprémbe igazolt, ahol kezdetben Szabó Ernő mesteredző irányította az edzéseit. Ezt követően Mozsdényi Józseffel, majd Zentai Tiborral dolgozott együtt. Az érettségi megszerzése után tanulmányait az Egyesült Államokban folytatta, ahol a University of Southern California (USC) egyetemén szerzett diplomát. Itt a korábbi veszprémi olimpiai bajnok, Kiss Balázs edzője, Dan Lange kezei alatt pallérozódott.

A diploma megszerzése után hazatért, és újra Zentai Tibor szakvezető irányította a felkészülését.

Éva huszonegy évig tartó profi pályafutása során háromszor képviselte a magyar és a veszprémi színeket olimpián. Ezenkívül öt felnőtt-világbajnokságon, hat Európa-bajnokságon járt.

Legjobb eredményei közé tartozik, amikor a 2013-as moszkvai világbajnokságon hatodik helyen végzett, a 2012-es helsinki Európa-bajnokságon pedig hetedikként zárt. Háromszor javította meg a felnőtt országos csúcsot, kilencszer nyerte meg a magyar bajnokságot. Az első országos csúcsa 2011-ben Universiade-győzelmet ért. A legutóbbi rekordja, 2013-ban 73,44 métert ért el, máig él.

Orbán Éva

– Bár aktív pályafutásom véget ért, ám bizakodással tölt el, hogy a VEDAC Dobóakadémiáján többen is a nyomdokaimba léphetnek – nyilatkozta. – A fiúk közül az ifjúsági világbajnok Pásztor Bence, az Európa-kupa csapattag Czeller Gábor és az ifjúsági világranglista-vezető Csekő Miklós, a lányok közül pedig a serdülő magyar bajnok és válogatott Csatári Jázmin és az újonc magyar bajnok Fertig Fanni – méltatta a feltörekvő tehetségeket.

Orbán Éva kiemelte, köszönettel tartozik minden támogatójának. Szeretett volna kijutni a negyedik olimpiájára is, de be kellett látnia, hogy erre nincs reális esélye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!