Hollandia búcsúzott

2021.06.27. 20:39

A csehek meglepték esélyesebb riválisukat Budapesten

Az utolsó mérkőzést játszották vasárnap a Puskás Arénában az idei labdarúgó Európa-bajnokságon. A holland-cseh nyolcaddöntőben meglepetés született.

Horváth Gábor

Budapest, 2021. június 27. A cseh csapat tagjai ünnepelnek, miután 2-0-ra gyõztek Hollandia ellen a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntõjében a budapesti Puskás Arénában 2021. június 27-én. MTI/Kovács Tamás

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hollandia-Csehország 0-2 (0-0)

Puskás Aréna, 52 ezer néző. V.: Karaszjov (orosz). Hollandia: Stekelenburg – de Vrij, de Ligt, Blind (Timber, 81.) – Dumfries, de Roon (Weghorst, 73.), de Jong, van Aanholt (Berhuis, 81.) – Wijnaldum – Depay, Malen (Promes, 57.). Szövetségi kapitány: Frank de Boer.

Csehország: Vaclik – Coufal, Celustka, Kalas, Kaderábek – Holes (Král, 86.), Soucek – Masopust (Jankto, 79.), Barák (Sadilek, 92.), Sefcik (Hlozek, 85.) – Schick (Krmencik, 92.). Szövetségi kapitány: Jaroslav Silhavy.

Gólszerző: Holes (68.), Schick (80.).

Kiállítva: de Ligt (55.).

Dinamikus, gyors játékkal kezdtek a hollandok, akik szinte a kapujuk elé szegezték ellenfelüket. Akadtak lehetőségek, de komolyabb helyzet nem volt. Csehország nem esett pánikba, összességében kontrollálni tudta a meccset, szervezetten védekezett, és a támadásokra is maradt ereje.

A cseh védelem dolgozott rendesen, ám a félidő végére mintha kicsit kifogyott volna az ötletekből a holland támadójáték. A narancsosoknak nem volt könnyű eljutni a kapuig, hiányzott a kellő gyorsaság és kreativitás, sem középen, sem a széleken nem tudták megbontani a rivális ellenállását.

Fordulás után Hollandia igyekezett rákapcsolni. Az 52. percben Malen százszázalékos helyzetbe került, miután sikerült leráznia a védőket, egyedül törhetett kapura, ám Vaclik remekül jött ki, és elcsípte a labdát.

Az ellentámadásnál de Ligt kézzel állította meg a cseh akciót, és videózás után a játékvezető úgy döntött, hogy a holland védő egyértelmű gólhelyzetet akadályozott meg, ezért kiállította a játékost.

A 64. percben Kaderabek került remek helyzetbe, megcélozta a bal alsót, ám Dumfries az utolsó pillanatban blokkolni tudott.

Vérszemet kaptak a csehek, az emberhátrányban játszó Hollandia teljesen elveszítette a ritmust.

A holland Wout Weghorst (b) és a cseh Tomás Soucek fejpárbaja Fotó: MTI/Kovács Tamás

A 68. percben ennek meg is lett az eredménye, egy jobb oldali szabadrúgásnál Stekelenburg rosszul jött ki kapujából, Kalas visszafejelte a labdát, amelyet Tomás Holes bólintott közelről a hálóba, 0-1.

Nem volt mese, menniük kellett előre a hollandoknak.

Frank de Boer csapata azonban nem tudott nyomást gyakorolni az ellenfélre, a csehek voltak a veszélyesebbek, és sikerült is növelni előnyüket.

A 80. percben Holes lépett ki a bal oldalon, pontosan játszott középre, Patrick Schick pedig jól érkezett, és a jobb alsóba lőtt, 0-2.

Eldőlni látszott a küzdelem. Taktikusan és jól játszottak a csehek, Hollandia pedig elveszítette önbizalmát.

Csehország jutott a legjobb nyolc közé, ami komoly meglepetés. Hollandia hiába kezdett erőteljesen, fogyott a lendülete, majd a kiállítást követően szétesett a játéka. A szervezett és taktikus csehek könnyedén használták ki a narancsmezesek gyenge pontjait és hibáit.

Csehország Dániával találkozik majd a negyeddöntőben, a mérkőzést július 3-án, szombaton rendezik.

A Belgium–Portugália mérkőzés lapzártánk után ért véget.

Az Eb hétfői programja, 18.00: Horvátország–Spanyolország, 21.00: Franciaország–Svájc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában