Jegyzet

2022.01.01. 18:00

A pillanatok hősei, akik a járványt is elhalványították

Az előző év után 2021 sem a sportvilággondoktól mentes tündöklésétől volt hangos, ugyanakkor le a kalappal a különböző rendezvények szervezői és résztvevői előtt, helytállásuk, kreativitásuk, rugalmasságuk figyelemre méltó volt az elmúlt hónapokban.

Horváth Gábor

A veszprémi futsalcsapat sikere a kép alján olvasható, de nem csak a kupának örülhettek a Balaton Bútor FC-nél, a bakonyiak idén bajnoki bronzérmet értek el az NB I.-ben

Fotó: Árvai Károlyemzeti Sport

Egy évvel ezelőtt reménykedve írtam le, hogy 2021-ben talán felszabadulunk a koronavírus-járvány okozta veszélyek, korlátozások és nehézségek terhe alól, de ez nem valósult meg. A kór továbbra is baljós árnyként vetül a világra, időben váratlanul, változó erősséggel csap le, megnehezítve mind az egyének, mind a közösségek életét. 

 

Pedig a sportvilág (is) nagy reményekkel és tervekkel indította az évet, ugyanakkor a sikerek mellett sorban jöttek a pofonok és a bosszúságok is. 

 

Ami a legfontosabb, tavaly sikerült tető alá hozni az elhalasztott tokiói olimpiát, illetve a labdarúgó-Európa-bajnokságot. Utóbbin nézők is lehettek, külön öröm és boldogság volt a magyar válogatottnak Magyarországon szurkolni. 

 

Egy ország ugrott talpra Fiola Attila franciáknak lőtt gólja után, a vastapsot maguknak érezhették azok is, akik bármely szinten hozzájárultak a kontinenstorna megrendezéséhez. 

 

És ott van az olimpia is, egy ekkora, monumentális esemény szervezéséhez (ráadásul egy év halasztás után) erőn felüli munkára volt szükség a járvány uralta időszakban. 

 

Ha nincs olimpia (márpedig ez a veszély sokáig fennállt), mi magyarok szegényebbek lettünk volna jó néhány élménnyel. Nem láthattuk volna Szilágyi Áron szinte magától értetődő tanári vívással szerzett harmadik ötkarikás aranyát, Milák Kristóf úszóklasszisát, Lőrincz Tamás elképesztő elszántságát a birkózószőnyegen, vagy hogy hazabeszéljek, a tapolcai Siklósi Gergely ezüstös menetelését a párbajtőrözőknél és a szintúgy fantasztikus veszprémi Rasovszky Kristófot a nyílt vízi úszók dobogóján. 

Itt talán még ő sem hiszi el, a tapolcai Siklósi Gergely nem sokkal azután, hogy ezüstöt nyert a tokiói olimpián párbajtőrbenForrás: Illyés Tibor/MTI

Sokan talán most, a koronavírus árnyékában értették meg, hogy miért is olyan fontosak ezek az élmények. Azt, hogy mennyivel szegényebbek lennénk a mindennapokból kizökkentő hatásuk nélkül. 

 

A sportot, annak világát sok mindennek lehet nevezni, sokféleképpen lehet értelmezni. Lehet rajta fogást találni, környezetét kritizálni, azonban lebecsülni erejét nem szabad. Hiszen kevés olyan dolog van az életünkben, amely 2021-ben legyőzte a koronavírust, abban az értelemben, hogy erejével elfedte, a háttérbe szorította a járványt. 

 

Lehetsz a pillanat hőse, vagy akár egy egész bajnokságé, állhatsz olimpiai dobogón, vagy lőhetsz egy szép gólt a vasárnapi megye III.-as focimeccsen, mindenképpen győztes vagy. És nyertesek, erősek azok is, akik képesek megélni veled az élményt. 

Csizmadia Zoltán emeli égnek a kezét, miközben csapattársaival ünnepel. A középpályás az előző szezonban összesen nyolc góllal segítette csapatát, az FC Ajkát, amely története legjobb eredményét elérve ötödik lett a labdarúgó NB II.-ben Forrás: Penovác Károly: Napló
Micsoda idény! A balatonfüredi Szent Benedek RA remekül erősített a nyáron, és ez a csapat szereplésén is meglátszik, a hölgyek a harmadik helyen állnak a röplabda ExtraligábanForrás: Pesthy Márton/Napló
Nem volt kiemelkedő éve 2021-ben a Telekom Veszprémnek, egy Magyar Kupa-siker azért összejött Manuel Strlekéknek, a 28. ilyen elsőség a kézilabdaklub történetébenForrás: MTI
Kádár Balázs (jobbra) ünnepli önfeledten csapata, az Úrkút sikerét a Veszprém megyei labdarúgókupa fináléjábanForrás: Pesthy Márton/Napló
A vb és Eb után az olimpián is csillogtatta tudását Rasovszky Kristóf, aki Tokióban ezüstérmet szerzett nyílt vízi úszásbanForrás: MTI
A futsalos Tatai József az idény legjobb játékosa lett az NB I.-benForrás: Pesthy Márton/Napló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!