Három évtizedes futómúlt

2022.01.02. 10:14

Régi hagyományt felelevenítve idén ostormenet vezette fel a pápai versenyt

Ahogy az elmúlt 30 évben mindig, Pápán 2021-ben is az esztendő utolsó sporteseménye a szilveszteri futás volt. A belvárosban rendezett, családias hangulatú versenyen két távon, négy korcsoportban 100-an álltak rajtvonal mögé.

Napló-információ

A városban komoly tradíciói vannak a szilveszteri futásnak

Forrás: Napló

A rendezvényt immár 12. alkalommal a Hét Csillag Kulturális és Sport Egyesület ostormenete vezette fel, az iskola tagjai és a pápai hagyományőrzők az óév utolsó napján egy régi hagyományt elevenítettek fel.

- Régebben hagyomány volt jeles napok alkalmával az ostorral való tiszteletadás, csattogtatás, virtuskodás, ezzel tisztítva meg az utcákat és tereket, elűzve minden rossz és ártó gondolatot, lehetőséget adva egy jobb és boldogabb jövőnek. Ilyen alkalom volt a szilveszter napja is, amikor a fiatalok az ostorral hangosan pattogtatva vonultak végig a falun, biztosítva a föld és az ég között az egyensúly helyreállítását. Célja nem csak a rossz, ártó szellemek elűzése, megzabolázása, hanem a lélek emelkedése is, hiszen az ostor hangja összeköti az eget és a földet – tájékoztatott Pintér Péter, az egyesület vezetője. 

A menet után kora tavaszias időben Cserkuti Zsófi, a Zsoodance TSE vezetője tartott bemelegítést a résztvevőknek, majd a 14 év alattiak és az 50 év felettiek egy körével (1350 méter) indult a verseny, ezután a 15-29 év, valamint a 30-50 év közöttiekre két kör teljesítése várt.

A díjakat Kovács Zoltán országgyűlési képviselő adta át. A kategóriák első helyezettjei: Giczi Alíz, Spreitzer Zsigmond, Lukács Lili, Figerl Boldizsár, Cserkuti Zsófi, Tamás Attila, Bosio Renzo. A szervezők azon pápai egyesületeket és oktatási intézményeket, amelyek legalább húsz fővel vettek részt az eseményen, 20 ezer forint értékű sportszervásárlási utalvánnyal jutalmazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!