Ökölvívó-történelmet írtak

2023.02.23. 10:51

Jól szerepeltek vármegyénk sportolói az I. Bakonyi Betyár Ökölvívó Kupán

Óriási érdeklődés kísérte a Felsőörsi Bokszsuli SE és a Magyar Ökölvívó Szakszövetség által megrendezett I. Bakonyi Betyár Ökölvívó Kupát. A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tornacsarnoka zsúfolásig megtelt a versenyzőkkel, edzőikkel érkező sporttársakkal, barátokkal, családtagokkal, érdeklődőkkel.

Müller Anikó Hanga  

Látványos, izgalmas verseny két ringben zajlott Fotó: Müller Anikó Hanga     

Az országos szintű, nyílt nevezéses versenyen negyven klub közel kétszáz sportolója vett részt. A program edzőmérkőzésekkel indult, ezt követően két ringben folytak a küzdelmek. A Felsőörsi Bokszsuli Sport Egyesület színeiben tizennégy versenyző indult, közülük négyen – Kathi Bernadett, Waller Ármin, Fleisz Zorka, Horváth Bence – a felsőörsi egyesület égisze alatt működő zirci csoport sportolói. 

A megnyitón a város nevében Viziné Horváth Judit jegyző köszöntötte a résztvevőket. Örömét fejezte ki, hogy az egyik legősibb sportág, mely szerepel az olimpiai számok között is, a bakonyi kisvárosban is megjelent és hódít a gyermekek és fiatalok körében. Adler Zsigmond magyar bajnok ökölvívót, mesteredzőt idézte, aki szerint az ökölvívás nem sport, hanem lelkiállapot. Kiemelte, e sportág óriási akaraterőt, önfegyelmet kíván. Gratulált mindazoknak, akik ezen a napon ringbe lépnek, mert minderről tanúságot tesznek. A mérkőzés eredményétől függetlenül csak nyerhetnek – tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy a Bakonyi Betyár Ökölvívó Kupa hagyományos rendezvénnyé válik a kisvárosban. 

Az I. Bakonyi Betyár Ökölvívó Kupa sok érdeklődőt vonzott Fotó: Müller Anikó Hanga     

Az izgalmakban bővelkedő, adrenalinszint-növelő viadalokat Takács Benis Péter „Deze”, a legendás ringszpíker konferálása tette még élvezetesebbé. Elmondta, az ökölvívás szépsége megfogalmazhatatlan. Különlegessége, hogy kiválasztja magának az embereket, mindenkit a maga küldetésére, van, aki közepes bokszoló volt és kiváló bíróvá vált, ő maga a hangjával szolgálja a sportágat. Hangsúlyozta, itt a legfontosabb a versenyzők, az edzők, a bírók felelőssége és kölcsönös egymásra figyelésük. A Felsőörsi Bokszsuli SE első alkalommal rendezte meg a Betyár kupát, Tira Marius ügyvezető-edző a bajnokságot értékelve elmondta, nem számítottak ekkora részvételre.

A város nevében Viziné Horváth Judit jegyző köszöntötte a vendégeket Fotó: Müller Anikó Hanga

 – A két ringben negyven hivatalos és harminc edzőmérkőzés zajlott komoly szakmai zsűri értékelésével. Képviseltették magukat a legnevesebb szakosztályok, így például az UTE Madárfészek Nemzeti Ökölvívó Akadémia, a Budapest Honvéd, a tatabányai, az egri, a paksi, a pécsi, a makói klub sportolói. Kiemelném, hogy maroknyi szervezőcsapatunk, sportolóink – kiegészülve családtagjaikkal – óriási előkészítő munkát végzett. Szponzorok bevonásával biztosították a lebonyolítás költségeit, éjféltől a hajnali órákig építették a ringeket, fogadták a vendégeket. Zagyva Ágnes, Waller Ármin zirci sportolónk édesanyja különösen kiemelkedő szerepet vállalt a szervezésben. Úgy gondolom, történelmet írtunk Zircen, mert ilyen még nem volt – mondta el Tira Marius, aki különösen büszke fia eredményére. 

Tira Simon – jobbról – aranyérmes és különdíjas lett, mellette édesapja, edzője, Tira Marius Fotó: Müller Anikó Hanga  

Tira Simon aranyérmet szerzett, sporttársát, akitől eddig mindig kikapott, most legyőzte, emellett elnyerte a junior férfi különdíjat, melyet Juhász Roland, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség bíróbizottságának vezetője, korábbi olimpiai bíró adott át neki. A nyolcadik osztályos fiú Veszprémben, hobbiszinten ismerkedett az ökölvívással, majd miután édesapja 2020-ban Felsőörsön megalapította az egyesületet, ott folytatta. Napi szinten edz, mára kimagasló sikereket ért el, az Eger Kupán aranyérmet szerzett, és magáénak tudhatja az utánpótlás magyar kupa bronzérmét. Simon díjain kívül a felsőörsi szakosztály elért eredményei: különböző kategóriákban ezüstérmet nyert Kathi Bernadett, Albert Szeverin, Tamás Marcell, Maradics Ádám és Kocsis Arnold. Waller Ármin a bemutató mérkőzésen döntő fölénnyel győzte le ellenfelét. Bemutató mérkőzésen Karakai Fiametta és Szabó Dániel, edzőmérkőzésen Szijártó Benjámin lépett ringbe, Pauer Hanna, Fleisz Zorka mérkőzése az időkorlát miatt elmaradt, Horváth Bencének, Vellai-Nemes Samunak nem volt ellenfele. A Felsőörsi Bokszsuli SE (Várpalota, Zirc, Pápa, Felsőörs) versenyzőinek edzői: Sárközi Attila, Kállai György, Papp József, Vörös Gergely, Kónya András, Kocsis Arnold, Gonda Zsolt és Tira Marius.      

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!