Eredményes volt a Centrum SE

2023.05.20. 13:52

Két veszprémi szerepelt a szumó Európa-bajnokságon

Az országos bajnokságot és válogató versenyeket követően Európa-bajnokságon is szerepeltek a veszprémi Centrum SE szumó birkózói.

Horváth Gábor

Laczkó Benedek (jobbra) a döntőben

Forrás: Centrum SE

Sűrű, izgalmas időszakon vannak túl a Centrum SE sportolói. A szumósok eredményeiről Janku Ferenc klubelnök, edző számolt be lapunknak. Szigetszentmiklóson az utánpótlás és felnőtt korosztályok Európa-bajnoki és világkupa válogatón vettek részt, az U21 és felnőtt korosztályok képviselői pedig országos bajnoki döntőt vívtak. 

– A csapatunk kiválóan szerepelt, 18 fővel érkeztünk a versenyre és 19 érmet szereztünk, amelyből öt első, hat második és nyolc harmadik helyezés. Az U12 és U15 korosztályokban bemutatkoztak egyesületünk újoncai is, akik ügyesen és bátran küzdöttek első versenyükön – nyilatkozta Janku Ferenc. A dobogó legmagasabb fokára állhattak, azaz első helyezettek lettek: Csejtei Kincső, Szalai Ágnes (U12), Csejtei Zoárd, Szalay Adrián, Jámbor Levente (U15). Második helyezést szereztek: Érsok Luca, Pálinkás Gábor (U12), Kék Milán, Jámbor Kristóf, Csóti Zétény (U18), Laczkó Benedek (felnőtt). Harmadik helyen zártal: Csejtei Kincső, Szauer Kende Attila, Takó András (Gyermek), Horváth Marcell, Takó Levente (U12), Csóti Zétény, Kovács Gergő (U21), Kovács Gergő (felnőtt).

Az U21 és U23 korosztályok Európa-bajnokságán magyar színekben két veszprémi szumós is küzdőtérre lépett. 

A veszprémi szumósok csapata 
Forrás: Centrum SE

 – A lengyelországi Kielcében megrendezett versenyen kimondottan erős mezőny jött össze. A nagy létszámú lengyel, ukrán és észt versenyzők mellett azeri, grúz, bolgár, német, norvég versenyzők mérték össze tudásukat a magyar sportolókkal. Kovács Gergő újoncként mutatkozott be az Eb-n, rutintalansága miatt az U21-es korosztály mérkőzéseit elizgulta egy kicsit, így ott kiesett. Az U23 korosztályban is megmérette magát, de itt már sokkal nyugodtabban küzdött és a középmezőnyben, hetedik helyen végzett. Laczkó Benedek az U23-asok mezőnyében küzdött. Megbízható versenyzéssel, lépésről-lépésre menetelt a döntő felé. Az elődöntőben egyik legnagyobb lengyel ellenfelével került össze, akit ezúttal magabiztosan legyőzött. A döntőben azonban ukrán ellenfele jobbnak bizonyult, így Benedek a második helyen zárta az Eb-t. A 2022/2023-as évad eredményei alapján Laczkó Benedek tagja lesz az első Európa Játékokra utazó nemzeti csapatnak.

A veszprémi szumósoknál jelenleg gőzerővel tart a felkészülés. Az Európa Játékokat júniusban rendezik, augusztus végén lesz a felnőtteknek Beach Sumo Európa-bajnokság, majd szeptember közepén Európa-bajnokság, októberben pedig a tokiói világbajnokság szerepel a nemzetközi szövetség versenynaptárában. Mind a négy megmérettetés kvalifikációs versenynek minősül a 2025-ös chengdui Világjátékokra. Eközben az U15-ös és U18-as Európa-bajnokságra is készül a csapat, a tornát idén Svájcban rendezik  – tudtuk meg Janku Ferenctől, aki hozzátette: továbbra is várják a szumó iránt érdeklődőket a Cholnoky iskola szomszédságában található küzdősport centrumban. Tíz és 40 éves életkor között lehet hozzájuk jelentkezni a hétfői, szerdai és pénteki edzéseken. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!