Utánpótlás-nevelés

2023.05.29. 07:00

Ládi Jánosnak szívügye a tájfutás

Ládi János, a tájfutóprogram helyi koordinátora, a tizenhatszoros országos bajnok tájfutó immár 55 éve gyűjti eredményeit rövid és középtávon egyaránt. Azonban az utánpótlás-nevelést is szívén viseli, akár maga is elkészíti a tájfutás gyakorlásához az akadályokat, és tájfutás napja helyett tájfutás hetét szervez a gyerekeknek.

Tóth B. Zsuzsa

Ládi János a tájfutás hetén több mint félezer gyereket mozgatott meg idén is a Malom-kertben Fotó: Györkös József

Ez alkalomból több mint félezer gyereket, óvodást és iskolást mozgatott meg a napokban azon a pályán, amelyet maga alakított ki a kicsik számára. Az ajkai Malom-kert közösségi területén, ahol adott a vízpart, a domboldal, olyan terepet hozott létre, ahol például mini tekepálya, függőhíd és zárt rendszerű labirintus teszi próbára a gyerekek ügyességét. Hasonló nincs a környéken, a résztvevők nem láttak még ilyet, így szívesen kipróbálják. Az óvodások mosolyszigetén, a mozgásos feladatok pályáján állatfigurák, bóják között kell teljesíteni a feladatokat, de van társasjáték, is és a nagyobbak érmekkel játsszák a malomjátékot. János egy hónapon át tartó kétkezi munkával alakította ki a pályákat, amelyek területe a városrészek vetélkedőihez is ideális helyszínt biztosít, ahol felnőttek ugyancsak versenghetnek. – Érdemes foglalkozni a kicsikkel, ebben a korban kell megszerettetni velük a mozgást – vallja Ládi János. Tavaly több mint ezer óvodás és kisiskolás gyerekkel foglalkozott a tájfutó héten, valamint a középiskolásokat szintén megmozgatta.  

Szerinte a tájfutás szó hallatán mindenki magára a futásra gondol elsősorban, és megijed attól, hogy a terepen sokat kell szaladni. Holott az ajkai pályán nem erről van szó. Ott nem időre kell teljesíteni a játékos ügyességi és szellemi feladatokat, hanem a mozgásos kikapcsolódás, a találékonyság, gondolkodás kap főszerepet. A futáson kívül lehet akár sétálni és úgy megoldani a feladatokat, sőt, ülőhelyek, pihenők is vannak. A régi malom épületébe János beköltöztette a sportmúzeumot, ahol régi vas- és faszánkók gyűjteményét láthatják az érdeklődők rengeteg dokumentum, sporttörténeti relikvia, mezek, serlegek sora mellett. Közben nem hanyagolja el a sportot sem, évtizedek óta személyes szívügye is a tájfutás, de részt vesz éjszakai futáson, továbbá maratoni távokat teljesít, szenior kategóriában országos második helyezése van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!