156 maraton távját teljesítették

2023.11.28. 13:35

Milliós értékű ajándék az ifjú futók iskoláinak +galéria

Kilenc iskola mintegy száz diákja gyűlt össze kedden Veszprémben, a városi stadion futófolyosóján, ahol megtartották a nagy sikerű Valeo-Rotary Futónap díjátadóját.

Horváth Gábor

Kilenc iskola mintegy száz diákja gyűlt össze kedden a városi stadion futófolyosóján

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Valeo Rotary Futónapot október elsején, közel 4500 résztvevővel tartották meg Veszprémben. Ennek keretében került sor a VEB2023 által is támogatott „Fuss az Iskoládért!” programra, amelyen a létszámarányosan legaktívabb, legtöbb diákot megmozgató intézmények nyertek díjakat.

Ezeket a díjakat adta át most a rendező Rotary Club Balatonfüred-Veszprém és a VEDAC. A iskolák sporteszközöket vihettek haza, többek között labdákat, pingpong ütőket és hálókat, más sportági szetteket, darts táblákat, jelölő mezeket, ezek mellett sportcipők, koordinációs létrák, tatami, bordásfal és szabadtéri eszközök is gazdára találtak.

- Az egyesület legfontosabb céljai közé tartozik az egészség megőrzése, a rászoruló és tehetséges fiatalok támogatása, a környezetvédelem és a közösségfejlesztés – mondta Hartmann Péter, a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém elnöke, megjegyezve, a futónap ötlete is ebből a szellemiségből származott. Öt éve kezdtek bele a szervezésbe a VEDAC csapatával közösen, az idei eseményen hét vármegyei településről közel 4500 résztvevő érkezett. Huszonhat iskola indult több mint 3200 diákkal, akik összesen 156 maraton távolságát futották le. A kilenc legaktívabb iskola között kétmillió forint értékben osztottak ki sporteszköz-támogatást. Az első helyezést a gyulafirátóti Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola érdemelte ki.

Pató Sándor, a Rotary egyesület és a VEDAC elnökségi tagja kiemelte: az iskolákkal, a VEDAC szakembereivel egyeztetve olyan sporteszközöket vásároltak, amelyekre ténylegesen szükségük van a diákoknak.

A program egyik támogatója, a Raiffeisen Bank képviseletében Rapali-Ékes Zsuzsanna elmondta, örömmel csatlakoztak a kezdeményezéshez, fontosnak tartják, hogy a gyermekeknek minél több lehetőségük legyen a sportolásra. Cégük hasonló értékeket képvisel, és törekszik a testmozgás népszerűsítésére, illetve annak támogatására. 

A keddi eseményen a fiatalok mellett a testnevelő tanárok is külön dicséretet kaptak, hiszen a pedagógusoknak óriási szerepük van abban, hogy az adott intézmény fiataljai milyen viszonyt ápolnak a sporttal. Ezt hangsúlyozta Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója is, aki elmondta továbbá, a program sikere arra kötelezi őket, hogy folytassák azt. Hozzátette, büszke rá, hogy az ország több településéről is volt már érdeklődés, szeretnék másutt is megvalósítani az ötletet és követni a veszprémi példát.

A díjátadót követően a résztvevő iskolák egy játékos kölyökatlétika foglalkozáson, versenyen vettek részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!