Eb-sorsolás

2023.12.02. 10:07

Ezen az Eb-meccsen látná szívesen először Lang Ádámékat a külügyminiszter

Szijártó Péter Nógrádban beszélt arról, hogy mit vár a szombat esti Eb-sorsolástól. A csoportelsőként kijutó magyar válogatott oszlopos tagja, a veszprémi indulású Lang Ádámnak ez lehet a harmadik Európa-bajnoksága, ha Rossi beválogatja.

Veol.hu

Lang Ádám (balra) a harmadik Eb-jén szerepelhet 2024-ben. Szijjártó Péter elárulta, melyik nagy csapatot látná szívesen a magyarok ellenfeleként

Forrás: Nemzeti Sport/Kemma.hu

Testvérlapunk, a Nool.hu az új, őrhalmi Ipoly-híd avatóünnepségére érkező külgazdasági- és külügyminisztert kérdezte meg a december 2-i Eb-sorsolásról, és arról, hogy kiket látna szívesen a leendő csoportunkban. Mint ismert, a magyar válogatott egyenesen ágon, csoportelsőként jutott ki a 2024-es kontinensviadalra, keretében a veszprémi indulású Lang Ádámmal. Most pedig eljött az a nap, amikor kiderül, milyen ellenfelekkel játszanak majd a magyarok jövőre, hiszen Hamburgban 18 órakor kezdődik az Eb-sorsolás. Az biztos, hogy a második kalapból várjuk, kiket kap majd ellenfélnek a nemzeti tizenegy.

Szijártó Péter a nógrádi portálnak így latolgatott: a fő kérdés az Eb-sorsoláson a harmadik kalap, ahonnan jó volna a lehető legkönnyebb ellenfelet kapni, mivel – mint fogalmazott – a csoport első vagy második helyén kell végezni a továbbjutáshoz. A negyedik kalapból szerencsés esetben egy, a selejtezős rájátszásból érkező ellenfelet sorsolnak majd hozzánk.

Nagyon szeretném, ha összesorsolnának minket a házigazda németekkel, mert Münchenben, az Európa-bajnokság nyitómeccsén játszani szerintem olyan élményt jelentene a magyar labdarúgóknak, amit csak kevesen élhetnek át 

– tette hozzá a miniszter, aki szurkolóként úgy érzi, hogy ma már természetes az, hogy van tavasszal magyar csapat a nemzetközi kupameccseken, hogy kint vagyunk az Eb-n, és a legjobbakat is meg tudjuk verni. 

− A teltházas meccsek a Puskás Arénában, a percek alatt elfogyó jegyek azt mutatják, hogy ma Magyarországon olyan fociláz van, amihez fogható talán az aranycsapat körül volt. Ez óriási dolog, mert az elmúlt évtizedekben, ha a futballról beszéltünk, akkor mindenki temette a magyar focit. Aztán kiderült: érdemes befektetni, érdemes észszerűen beruházni, érdemes fejleszteni az infrastruktúrát, érdemes futballkultúrát, pályákat, stadionokat építeni − emelte ki. 

Lang Ádámnak a 2024-es lehet egyébként a harmadik Európa-bajnoksága. 2014 májusában mutatkozott be a válogatottban, a dánok elleni felkészülési meccsen, majd 2016-ban mind a négy Eb-meccsünkön pályára lépett. A védőt a következő Eb keretébe is behívta Marco Rossi szövetségi kapitány, de nem lépett pályára végül. 

A mostani selejtezősorozatban nyolcból hét meccset játszott végig, valamint egyszer becserélték. Így ő is a között a hat játékos között van, akik minden találkozón szerephez jutottak. Név szerint: Szoboszlai Dominik, Dibusz Dénes, Szalai Attila, Nagy Ádám, Ádám Martin, valamint a már említett Lang. 

2016-ban az Eb után Lang Ádám a veol.hu-nak így fogalmazott: óriási plusz erőt adott nekik az a hangulat, amelyet a magyar drukkerek teremtettek Franciaországban, hatalmas élmény volt olyen körülmények közt játszaniuk. Ráadásul olyan futballisták ellen léphetett pályára, akiket gyermekkora óta követett.

− Jó volt testközelből megtapasztalni, milyenek. Ez a szint, amelyre el szeretnénk jutni és jó volt érezni, hogy képesek lehetünk, vagyunk megállni a helyünket ellenük − mesélte annak idején, amikor nemcsak a magyar focistáknak, de a drukkereknek is már-már újszerű élmény volt Európa-bajnokságon, vagy nagy világversenyen szerepelni. Mint ismert, előtte 1972-ben játszottunk utoljára kontinenstornán, világbajnokságon pedig 1986-ban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!