Az év sportolói

2023.12.15. 11:30

Kónya Ádám tizedik alkalommal lett a legjobb

A hazai sportszövetségek ebben az évben is megjelölték az esztendő legjobbjait. A Magyar Távirati Iroda (MTI) tájékoztatása szerint idén rekordszámú szövetség küldte el választottjait, 64 sportág szerepel a dicsőséglistán, Veszprém vármegyét pedig négy sportoló képviseli rajta.

Horváth Gábor

Kónya Ádám olimpikon ismét elnyerte a hazánk legjobb férfi sífutója címet

Forrás: Facebook/Kónya Ádám

A Veszprémi Sí Egylet olimpikonja, Kónya Ádám tizedik alkalommal lett az ország legjobb férfi sífutója. A sakkozók között a nőknél Gaál Zsóka érdemelte ki a címet, a Sentimento Ajka Bányász Sportkör fiatal kiválóságát először jelölte a sportági szövetség.

Szintén rutinos kitüntetett a veszprémi Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK), az olimpiai ezüstérmes, világbajnok ötödször lett a legjobb férfi nyílt vízi úszó. A vitorlázók a Balatonfüredi Yacht Club versenyzőjét, Vadnai Jonatánt jelölték a legjobbnak. A nőknél Érdi Mária nyert (immáron 11 alkalommal!), aki hosszú éveken keresztül Veszprém vármegyei klubokban versenyzett.

Az MTI híréből kiderült, hogy a voksolás történetében az abszolút csúcstartó Portisch Lajos sakknagymester, aki 23-szor lett első 1964 és 1994 között.

Az idei győztesek közül kiemelkedik a tájékozódási búvárúszó Balázs Péter 20. elsőségével, míg a vitorlázó Érdi Mária 11. alkalommal, a sífutó Kónya Ádám és a bridzsező Fischer Brigitta tizedszer, a gyorsasági görkorcsolyázó Gardi Dominika, valamint a versenytáncos Andrea Silvestri és partnere, Váradi Martina egyformán kilencedszer, a rövidpályás gyorskorcsolyázó Jászapáti Petra pedig nyolcadik alkalommal bizonyult a legjobbnak.

Az élete első felnőtt világbajnokságán aranyérmes tekvondós, Márton Luana, a szintén világbajnok birkózók, Losonczi Dávid és Muszukajev Iszmail, az egyéniben világbajnok párbajtőröző, Koch Máté, valamint a hazai vb-n ezüstérmes karatés, Hárspataki Gábor, illetve Magyarország legnagyobb sporteseményén, az atlétikai vb-n kalapácsvetésben bronzérmes Halász Bence ugyancsak megtalálható a listán.  

A krakkói központú Európa Játékokon aranyérmes sportlövő, Pekler Zalán, továbbá az ugyanott győztes teqballos, Katz Balázs és Janicsek Zsanett szintén az élen végzett sportágában.

Labdarúgásban a Liverpool magyar válogatott játékosa, Szoboszlai Dominik érdemelte ki ismét az év legjobbja címet.

A legeredményesebb hazai klubok közül a Ferencváros és az MTK egyaránt hat, az Újpest, a Budapesti Honvéd és a Vasas három elsőséget mondhat magáénak.

Külföldi egyesület képviseletében tizenkét versenyző zárt az élen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!